Ekološki aktivista iz Krivaje pobedio privatnu kompaniju na sudu

Borac za zaštitu životne sredine Đuro Vavroš pravosnažno je oslobođen optužbi da je, kao ekološki aktivista, izvršio krivično delo narušavanja poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti preduzeća "Krivaja" d.o.o.
Presudom osnovnog suda u Subotici koja je potvrđena presudom Višeg suda u Subotici, Vavroš je oslobođen optužbi preduzeća "Krivaja" d.o.o. da je, ukazujući na pogubne posledice preoravanja hiljada sadnica drveća koje treba da formiraju vetrozaštitni pojas u Krivaji, a koje preoravanje je učinjeno od strane istoimenog preduzeća, izvršio krivično delo i narušio poslovni ugled i kreditnu sposobnost ovog preduzeća u stranom vlasništvu.
 
Vavroš je bio optužen za izjavu koju je dao 2014. godine "Zelenoj patroli", u emisiji "Krivaja - E ovo je Đura posadio!".
 
"Presude sudova u Subotici, kojima je priznato pravo ekološkim aktivistima da javno, i bez straha od odmazde investitora, ukazuju na štetne posledice njihovih aktivnosti na životnu sredinu i zdravlje ljudi, predstavljaju podstrek borcima za zaštitu životne sredine i ljudska prava da nastave dalje, hrabro i sa uverenjem da nezavisno pravosudje u Srbiji i dalje postoji i da je u funkciji građana i zaštite prirode koja se, sve češće, nemilosrdno uništava", saopštio je advokat Vavroša, Sreten Đorđević.
 
Đura Vavroš je poručio da su ove presude velika pobeda za sve ekologe.
 
"Ona će ohrabriti mnoge da se zauzmu za zaštitu životne sredine. Zahvaljujem se svima koji su mi tokom ovog dugog sudskog procesa pružali podršku počev od stanovnika MZ Krivaja do ekologa, medija, advokata i javnosti", dodao je Vavroš za "Zelenu patrolu" po dobijanju oslobađajuće presude.
  • nsz

    11.03.2018 01:41
    pobedawtf
    Uhapse te jer si izasao na ulicu, oslobode te posle par godina, velika pobeda nezavisnog, u funkcij gradjana, sudstva!
    Nije ni veliko ni nezavisno ni normalno.
  • Mile

    10.03.2018 23:33
    Svaka čast!
    Puna podrška ovom čoveku. Neverovatno je da se ovi još usude da tuže čoveka, a oni napravili ekološku katastrofu i još kao brinu o svom ugledu. Nadam se da će sada preduzeće platiti kaznu za ovo, ili da im se oduzme imovina i licenca.
  • Peter Plavi Oblak

    10.03.2018 02:12
    Mohausk
    Hoćeš li ikada početi shvaćati značenje tla pod svojim nogama? Sve je sveto – od zrnca pijeska do planine. Na ovoj zemlji jučer i sutra postoje vječno. Mi, domoroci, čuvari smo ovih svetih mjesta.
    .......
    PROTIV IZGRADNJE TOPLODOLSKOG TUNELA I DERIVACIONIH MHE NA STAROJ PLANINI https://www.peticije24.com/peticija_za_odbranu_toplodolske_reke_potpisimo_svi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.