Uprkos pretnjama, održana tribina o promeni imena Zrenjanina

U Zrenjaninu se, uprkos upućenim pretnjama, sinoć održala tribina protiv promene naziva grada u Petrovgrad.
Nakon što su lokalne vlasti zatražile mišljenje Ministarstva za državnu upravu oko promene imena Zrenjanina i vraćanja starog naziva Petrovgrad, grad se podelio na one koji takvu izmenu podržavaju i one koji žele da Zrenjanin to i ostane.
 
Organizatori tribine "Neće proći" koja je održana u Kulturnom centru grada dobili su i otvorene pretnje smrću. Pojavila se i pretnja da će u salu gde se održava tribina biti postavljena bomba.
 
Tribina je, međutim, održana bez ikakvih incidenata, a vidljivo je bilo prisustvo policije oko Kulturnog centra.
 
Tribinu je organizovao pokret Novi optimizam iz Zrenjanina, čiji je osnivač Branislav Guta Grubački za N1 ocenio da je promena imena grada veštački nametnuta tema, kako bi se sakrila afera oko fabrike vode.
 
"Ta ideja je skandalozna, pogotovo podrška vlasti koja je našla za shodno da brže bolje, bez javne rasprave, Ministarstvu pošalje pitanje pod kojim uslovima je moguće promeniti ime grada, a da nije poslala pitanje u vezi sa Zakonom o komunalnim delatnostima kada je reč o fabrici vode", ocenio je on.
 
Grubački je dodao i da većina građana Zrenjanina ima preča posla, i da je promena imena spin koji treba da skrene pažnju sa pravih problema.
 
Istoričar Milivoj Bešlin ocenio je na tribini da pitanje promene imena Zrenjanina predstavlja odnos prema antifašizmu, vrednostima antifašizma, ali i prema Vojvodini.
 
Bešlin, koji je rođeni Zrenjaninac, ocenio je da će, ukoliko dođe do promene imena grada, za sve koji su rođeni u Zrenjaninu i predstavljaju se kao Zrenjaninci, to biti udar u temelje njihovog identiteta.
 
"Žarko Zrenjanin je simbol antifašizma i ne čudi me što ova inicijativa potiče iz redova režima, zbog toga što u zemlji gde je nacionalizam vladajuća ideologija, antifašizam nije dominantna društvena vrednost", kazao je Bešlin i ukazao da na ovim područjima već dugo vlada ideologija anti-antifašizma, odnosno negiranja antifašističke tradicije.
  • Marko

    12.03.2018 18:38
    Zrenjanin
    Nije najveci problem ime grada, vec promena svih nasig dokumenata ( licna karta, zdravstvena, vozacka, reg. tablice, pecati.....)
    Naravno sve iz nasig dzepova.
    Dobro razmislite :)
  • Kafanske ideje

    12.03.2018 09:39
    Ne vidim nikakve potrebe za promenom imena. Bolje da grad ima čistu vodi, sređene ulice, da se održava čistoća i zelenilo, da postoji kućni red koga svi poštuju zarad zajedničkog dobra, da su ljudi spokojni, uživaju u životu i radu. Sa ovakvom međusobnom netrpeljivošću, primitivizmom, povampirenim mentalitetom srednjeg veka, ništa korisno i dobro nećemo uraditi. Neka kralj počiva u miru, kao i cela naša istorija, učiteljica života, to joj je jedina svrha.
  • Koagulant

    12.03.2018 09:19
    Najgora drzava na svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.