Zrenjaninci od predsednika i premijerke traže da ne dozvole promenu imena grada

Zrenjaninci i sedam građanskih udruženja koji ne žele da se menja ime grada u Petrovgrad, obratili su se otvorenim pismom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
Zrenjaninci od predsednika i premijerke traže da ne dozvole promenu imena grada
Foto: 021.rs
Pismo su uputili i predsednici Narodne skupštine Maji Gojković, premijerki Ani Brnabić, predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru i pokrajinskom premijeru Igoru Miroviću. U pismu navode da ne pristaju da o nazivu grada odlučuje grupa lokalnih tajkuna i nekoliko organizacija, uz podršku akademika Matije Bećkovića i Vasilija Krestića.
 
"Insistiranje da naziv grada bude Petrovgrad može destabilizovati etničke odnose u Vojvodini. Zahtevamo da preduzmete sve mere koje su u vašoj nadležnosti kako predstojeću stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji ne bi iskoristile desničarske političke organizacije za izazivanje nacionalne netrpeljivosti u Vojvodini. Iskustvo iz devedesetih godina pokazuje da neodgovorni pojedinci i organizacije u kratkom vremenskom periodu mogu jednu mirnu i tolerantnu sredinu da pretvore u haos. O nazivu grada moraju da odluče njegovi stanovnici", navodi se u otvorenom pismu.
 
Oni su podsetili da je 1992. godine održan referendum, na kome se većina birača koji su glasali opredelila da se zadrži naziv Zrenjanin. 
 
Pismo potpisuju Zrenjaninski socijalni forum, Roza – udruženje za rodna prava žena, Panonska aktivistička organizacija – PAOR, Udruženje građana "Naš grad, naša stvar", Centar za zaštitu potrošača "Begej" i Udruženje Saska.
  • nana

    16.03.2018 11:07
    @JJ
    naš preCednik je veliki poznavalac svega, pa je tako i faktor da odluči da li Zrenjaninci uopšte znaju kako se zovu!
  • JJ

    16.03.2018 10:00
    A koji su faktor predsednik i premijerka da o tome odlucuju?
  • pera

    14.03.2018 16:11
    @Milenko
    Zrenjanin bi u tom slucaju odjednom dobio jos 300000 stanovnika ko neki grad na nekim izborima ovih dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.