Novi Bečej: Renovira se dvorac Heterlendi

Pokrajinska vlada podržala je inicijativu Opštine Novi Bečej i zadužila Upravu za kapitalna ulaganja Vojvodine da se pristupi renoviranju dvorca Heterlendi u Bočaru, objektu koji je zbog nezavršene obnove prethodnih sedam godina i raznih malverzacija sada predmet sudskog spora.
Dvorac Heterlendi izgrađen je u Bočaru početkom 20. veka. Od Drugog svetskog rata do devedesetih godina bio je psihijatrijska bolnica.
 
Promena namene objekta za smeštaj i rad sa decom sa smetnjama u razvoju iziskivala je rekonstrukciju koja, uz do sada uloženih 80 miliona dinara, još nije završena. Nekadašnji dvorac danas je ruglo sela.
 
Očekuje se da obnova dvorca Heterlendi selu Bočar, u kojem živi oko 1.500 stanovnika, donese oko dve stotine novih radnih mesta.
 
"Ljudi polažu nade u to da će se nešto dogoditi i da će se ovo izgraditi, privesti nameni i nadamo se da će se ostvariti obećanje koje nam je predsednik Pokrajinske vlade Mirović dao", kaže Ljiljana Štrbac iz Saveta MZ Bočar.
 
Projektnu dokumentaciju i sredstva za obnovu dvorca obezbedila je vojvođanska vlada uz promenu namene objekta. "Biće namena za predškolsku decu, decu od prvog do četvrtog razreda, kao škola u prirodi. Dakle, jedna izuzetno lepa tema, opet je reč o radu sa decom, a ja se iskreno nadam da će tokom 2019. godine taj projekat biti ne samo projektovan, već i završen", istakao je predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović.
 
Rekonstrukcija dvorca Heterlendi u najveći Centar za rehabilitaciju dece sa smetnjama u razvoju na Balkanu počela je 2011, ali se nije mnogo odmaklo. Na ime dosadašnjih radova praktično je nestalo 80 miliona dinara, što je predmet sudskog spora nadležnih državnih organa sa bivšim rukovodstvom Opštine Novi Bečej i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine.
  • DTD

    19.03.2018 10:33
    permutacija slova
    Pravilno je: Hertelendi /mađarski: Hertelendy/
  • Pojela maca

    19.03.2018 09:36
    I šta sad, 80 miliona nestalo i nikom ništa? Sve dok je tako, ova država će propadati, džaba novci za podsticaj rađanja, najbolji će nastaviti da odlaze, beže od ovog i sličnog nereda.
  • XY

    19.03.2018 06:59
    Da Da
    Jel ćete to zaposlite kao u KWS Bečej oni nevidljivih 250?
    Treba gospođici platiti letovanja po Rodosu i onog što je servisira.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina