Šetaju 100 kilometara da sačuvaju naziv Zrenjanina

Sportski aktivisti zrenjaninske Panonske aktivističke organizacije (PAOR) najavili su da će 22. i 23. marta pešačiti 100 kilometra u znak protesta zbog, kako su naveli, "pogubne anti-antifašističke inicijative" za promenu imena grada Zrenjanina u Petrovgrad.
Pešačiće od rodne kuće narodnog heroja Žarka Zrenjanina Uče u Vršcu do njegovog spomenika u centru Zrenjanina, a očekuje se pridruživanje i podrška drugih sportista aktivista i udruženja iz Banata. 
 
Saradnju i podršku tokom pešačenja najavili su i Zrenjaninski socijalni forum i 161 distribucija-Novi Sad. 
 
Iz organizacije PAOR navode da tom šetnjom, pod nazivom "Zrenjanin zauvek", žele da skrenu pažnju javnosti na ono što je prava pozadina i motivi inicijative za promenu imena grada Zrenjanina u Petrovgrad, koju su krajem prošle godine pokrenuli iz udruženja "Petrovgrad". 
 
"Važno je napomenuti da jezgro te palanačke priče čine pseudoistoričari revizionisti, kleronacionalistički akademici i tajkuni kapitalisti, koji su zajednički, od početka devedesetih, profitirali ostvarujući ličnu ekonomsku korist i društveni položaj", naveli su aktivisti PAOR-a.
 
Oni su dodali i da su najglasniji zagovarači zapravo ideološki preletači, koji su praktičan primer kako se ideja i ideologija zloupotrebljava za ličnu korist ili profit manjih i većih interesnih grupa, a sve na štetu naroda i društvene zajednice. Sportski aktivisti PAOR-a istakli su i da im je želja i da motivišu građane i građanke, a posebno mlade, da se informišu i solidarno pridruže u borbi protiv fašizma u njegovim starim i novim oblicima, ali i da doprinesu očuvanju tekovina antifašističke borbe na ovim prostorima.
  • N.Sad

    26.03.2018 08:41
    Komunjare, komunjare vi volite samo pare, svi ste vi komunisti pravljeni na kalup isti. Svi demokrate i demokratije im ,,puna usta" ali se onda odaju i podrzavaju totalitarne rezime na celu sa Titom.Ono sto je Titi montirao ,,demokrate" ne dozvoljavaju da se to demontira. Ako treba mi cemo preci 500 km ali cese ispostovati volja naroda a ne onih koji su svoju dusu prodali za kvadrat stana i sl.
  • mile

    24.03.2018 20:46
    ocel
    i Celarevo vratiti stari naziv
  • 300 godina domaci

    23.03.2018 21:35
    Vojvodjani ga zovu, ili Beckerek, ili Zrenjanin. U zivotu nisam cuo, da ga je iko nazvao Petrovgradom. Ovi, sto hoce da ga prekrste - Vojvodine videli nisu donedavno. Zato im ovde sve i smeta, pa bi da menjaju. Ali, tesko. Jer ni Vojvodjani vise nisu kakvi su bili. Od pitomih pravite divlje. A takvi budu gori od divljih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina