FOTO: U kući predsednika lovačkog društva žive i preparirane strogo zaštićene životinje

Predsednik lovačke sekcije "Jastreb" uz Svilojeva A. H. nezakonito je u svojoj porodičnoj kući držao žive i preparirane jedinke strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta, javlja Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje je i prijavilo sumnje pokrajinskoj inspekciji.
Postupajući po prijavi Društva, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine, ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i policija iz Apatina otkrili su ove jedinke.
 
U porodičnoj kući A. H. je, osim tri žive jedinke divlje guske, pronađeno i 11 prepariranih strogo zaštićenih i zaštićenih životinja: divlja mačka, vidra, dve jedinke lasice, slepi miš, divlja guska, kobac, šumska šljuka, kukavica, zeba i drozd borovnjak. 
 
 
Policija je u kući pronašla i od osumnjičenog zaplenila i 10 pušaka.
 
Inspekcija za zaštitu životne sredine privremeno je oduzela žive i preparirane jedinke ptica i sisara i pokrenula postupak pred nadležnim sudom. 
 
Žive jedinke divljih gusaka imale su potkresano perje na desnom krilu kako ne bi mogle da lete, pa su predate Prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta "Palić" na brigu i oporavak.
 
"Umesto da lovci budu branitelji prirode, sve češće nailazimo na one koji svesno krše zakone. Zabrinjavajuće je i to što je u ataru Svilojeva od 2014. do danas otrovano 70 jedinki zaštićenih ptica, od kojih 25 orlova belorepana, jedan orao krstaš i 15 mišara, a da lovci nikoga nisu osumnjičili, niti pronašli u vršenju nezakonitih radnji", kaže Slobodan Knežević iz DZPPS.
 
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da prijave sve slučajeve ugrožavanja ptica i prirode i time pomognu napore da se očuva zajedničko prirodno bogatstvo. 
  • dragan

    05.04.2018 10:00
    preterivanje
    Ne preterujte (pojedinci) u komentarima, ne osuđujte čoveka dok ne dokaže kako je došo do tih trofeja, po vama (nekima) treba zabraniti i svinjkolj i klanje živine i svega što koristimo za ishranu, pa izvinite gospodo nismo svi vegeterijanci ... prestanite više sa glupostima lov kao sport je viteška disciplina od davnina i budite sigurni tako će ostati dok postoji normalan svet na zemaljskoj kugli, a nadam se svi sa poremećenim shvatanjima će isčeznuti...
  • Dragan23

    04.04.2018 15:45
    Bukovcu
    LDBukovac, upravo si svojim komentarom dao materijal za novu akciju zastitara. :) Ocekuj da budes pretresen i javno provucen kao doticni kolega. Na taj nacin sam si im dao alibi za uzimanje novca iz lovacke kase za neke njihove projekte. Podrzavam neke akcije zastitara, ali ne podrzavam toliki bes i ostrvljenost na lovce. Kako bi bilo da zajedno radimona nekim projektima kao u svim normalnim zemljama? Morate kolege zastitari da razumete da u starijim generacijama lovaca, koj su na zalasku svoje lovacke karijere, postoji mnogo njih koji selektivno znaju zakon. Broj lovaca se svakako smanjuje prirodnom selekcijom, odnosno sa jedne strane stare ljudi, a sa druge je ogromna migracija. Ako imas zasticene vrste, prijavi, registruj i zdravo. Nema tog naloga koji ce da dozvoli nekome da mi ceprka po kuci i da piskara o meni ako sam cist. Dakle, ako nadjemo gusku, patku, srnu koja je povredjena, nikako uzmimati i nositi kuci da probas sa veterinarom da oporavis zivotinju, vec je ostavis tu gde je, nazoves zastitare koji ce doci da je bezbedno prenesu do veterinar ili zoo vrta. Da li sam dobro razumeo? Ako slucajno se desi da je blato, sneg, mraz, pa ne moze da se do zivotinje dodje u ataru, ili pak se desi da nema ko da dodje po povredjenu zivotinju, onda da je ostavimo ti pa neka je pricuvaju psi lutalcice, lisice i sakali dok se malo ne izlepsa vreme. Malo sam zbunjen. Ne znam kako da se ponasam ako mi se desi slicna situacija?
  • Mirkov Nermin

    04.04.2018 14:56
    Islenkamen 21
    Lovce ukinuti. Priroda se sama pobrine za reguliranje netrabaju nam pijani divljaci koji prave rostilj od divljetine. A onaj salabajzer na Detelinari sto je pucao na Fazana? Ajoj majko moja tek taj je lud 100%.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".