Radnicama obećana plata od 490 evra, dobile 200

Osam šivačica iz Srbije demonstrativno je napustilo posao u segedinskoj kompaniji "Sefo", u kojoj su bile na plaćenoj obuci i vratilo se nazad.
Radnicama obećana plata od 490 evra, dobile 200
Foto: Pixabay
Njima je, kako tvrde za N1, obećana mesečna plata od 490 evra i posao u pogonu koji je lokalna vlast najavila da će biti otvoren u Baču. Od fabrike ni traga ni glasa, a radnicama je, kažu, isplaćeno daleko manje novca.
 
"Iz opštine smo krenule, ovde se i vraćamo da tražimo pravdu", to kaže osam radnica, koje su se javile na oglas firme koja je najavila otvaranje fabrike u Baču.
 
Mnoge od njih napustile su stalne poslove i otišle na plaćenu obuku u Segedin, zbog obećanih primanja od 490 evra mesečno. Kad su tamo stigle, shvatile su da će biti plaćene po satu, i to, daleko manje. "Međutim, mi smo dobile 355 forinti. To vam je sto i neki dinar u našem novcu. A kad smo sve izračunale, mi ne radimo za 490, nego za 200 evra. Toliko bismo dobili para, za deset sati rada", kaže bivša radnica "Sefo Segedin" Snežana Perać.
 
Teško im pada i da uđu u obližnju opštinsku kancelariju u kojoj se još uvek nalaze šivaće mašine, na kojima su pokazivale da li umeju da izrađuju garderobu brenda "Paul&Shark" koji "Sefo" proizvodi, gde i dalje stoji oglas koji potvrđuje da je radnicama obećano 490 evra mesečno. Direktor ove, inače državne firme, kaže da obećanja nije bilo, a da su radnice i preplaćene.
 
"Naše preduzeće nije ponudilo radnicima primanja od 490 evra, niti je ikada o tome dalo izjavu, niti smo obavestili javnost o sličnoj odluci. Mi smo dali ponudu koja odgovara minimalcu u Mađarskoj, što su radnici iz Srbije i prihvatili. Da bismo bili fer, za radnike iz Srbije isplatili smo neto 490 evra za mesec, uzimajući u obzir odrađene sate, što je mnogo više od onoga što bi im pripalo po ugovoru", rekao je generalni direktor "Sefo Segedin" Čaba Kiš Šandor.
 
Poruku gazde došao je da im pročita čovek koji ih je na put u Segedin i poslao. Slavko Mijatov, privatnik iz Novog Sada bio je veza između opštine i mađarske firme. Na tvrdnje da su sav novac dobile, radnice odgovaraju kovertama. "Ovo je isplaćeno za april mesec, što znači da nam je plate 73.010 forinti. Razumete? To je 25.550 dinara. Koliko je to evra?", pitale su.
 
"Radnici su prevareni u tome što im je obećan posao i što je, po sporazumu koji je potpisan, dogovoreno da se otvori firma u Baču u roku od 90 dana", kaže Slavko Mijatov iz kompanije "Slaviris".
 
Šta očekuje opština, čiji se poziv na testiranje radnika nalazi na oglasu? Predsednik opštine tvrdi za N1, da prvi put u životu vidi taj oglas i kaže - odgovornost lokalne vlasti bila je samo da obezbedi prostor za testiranje, i izda halu za najavljenu fabriku. "To jeste ono što je opština Bač na neki način obećala i izvršila, osim ovog dela – nismo im, naravno, iznajmili halu pošto nisu ni tražili da konkurišu", kaže predsednik opštine Bač Borislav Antonić.
 
Prvi čovek opštine se nada da ova priča nije gotova, da je sve bio nesporazum i da će do najavljene investicije - ipak doći.
  • Marko

    16.04.2018 15:02
    obećanja
    Naravno da je neko uzeo novac za regrutovanje radnika i "naobećavao" im svega i svačega. Verovatno je računao da će radnice neće odustati ali izgleda da ipak postoji granica gaženja ljudskog dostojanstva....
  • Alexandra

    16.04.2018 10:36
    I meni je obecano u Stylos group-u 300 evra,a plata kasni 12 meseci samo sto o tome nesmete da zucnete....Gazdurine samo prebacuju pare sa racuna na racun a i plave koverte su jos u opticaju...
  • Hm

    15.04.2018 17:24
    Gde su ugovori , da li je posrednik "lizing firma" za uzimanje deo plate , sta su citale te sivacice , da li je realno da im plata bude 50 € iznad republickog proseka koji vucic najavljuje , a koji nije ni na vidiku .Ja bi licno voleo da imaju platu 500 € ali ljudi ako su plate u prosveti , zdravstvu i policiji manje od tih 490 evra za sivacice onda smo stvarno pukli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina