Dogovoreni zajednički projekti Skupštine Vojvodine i parlamenta Republike Srpske

Generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac i generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Marko K. Aćić potpisali su juče u Banjaluci Okvirni plan zajedničkog rada za 2018. godinu, u skladu sa Memorandumom o saradnji parlamentarnih službi, koji je u novembru mesecu prošle godine potpisan u Novom Sadu.
Na sastanku koji je prethodio potpisivanju, razmotreni su rezultati dosadašnje saradnje i dogovorene naredne aktivnosti u 2018. godini, čime je okončana dvodnevna uzvratna poseta delegacije Skupštine APV Narodnoj skupštini Republike Srpske.
 
Generalni sekretar Skupštine APV Nikola Banjac istakao je da razmena znanja i iskustva doprinosi daljem jačanju kapaciteta obe službe. On je istakao da je tokom dvodnevne posete parlamentu, Srpske delegacija Skupštine APV imala priliku da vidi kako je organizovana i kako funkcioniše Služba Narodne skupštine Republike Srpske, te da će mnogi od primera dobre prakse biti primenjeni i u Skupštini APV. 
 
Sekretar Aćić je najavio da je u planu realizacija više zajedničkih aktivnosti do kraja ove godine.
 
"Uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u BiH, počela je obuka za deo Službe Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa pisanjem i vođenjem projekata i obezbeđivanjem izvora finansiranja za te projekte. U nastavku seminara priključiće nam se i kolege iz Službe Skupštine AP Vojvodine", rekao je Aćić i dodao da će obuka i predavanja biti nastavljeni u maju u Novom Sadu.
 
Nakon toga, istakao je Aćić, biće pripremljeni prvi projekti, za čiju realizaciju će Službe dva parlamenta zajednički da apliciraju prema fondovima EU.
 
"U junu ćemo nastaviti sa sastancima radnih grupa dva parlamenta koji su dobili zadatak da izrade zajedničku publikaciju u kojoj će biti analizirani efekti primene Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između Republike Srbije i Republike Srpske, a posebno na nivou saradnje sa AP Vojvodinom. Dakle, ta publikacija će obuhvatiti sve dosadašnje aktivnosti vlada u okviru ovog sporazuma, od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas", kazao je Aćić.
 
Tokom posete je dogovoreno da u septembru u Banjaluci bude organizovana zajednička konferencija posvećena izazovima i obavezama parlamenata u procesu evropskih integracija i usklađivanja domaćeg zakonodavstva za pravnom tekovinom EU. Za oktobar, kako je najavljeno, u Novom Sadu biće organizovana konferencija posvećena implementacije projekta e-parlamenta.
 
Upravo zbog tih planova, u Narodnoj skupštini za goste iz Skupštine Vojvodine upriličena je prezentacija rada novog multifunkcionalnog konferencijskog sistema instaliranog u sali za plenarne sednice parlamenta Srpske. 
  • Lala

    20.04.2018 22:23
    Crnjak
    Saradnja obuhvata i popis bosanskih migranata i njihov povratak na bosanska ognjista. U pocetku ce deca migranata ici na eskurzije u svoju otadzbinu i uciti botaniku - vrste i podvrste bukve kako bi se upoznali sa korenima.
  • OPET JA

    20.04.2018 22:12
    mile
    Pa nisu ti oni krivi kada si ti i slicni tebi nesposobni pa ni 8 niste zavrsili i sedite samo i cekate da mama i tata umru...
  • Nervirach

    20.04.2018 17:14
    Katastrofa!!! Sada je i zvanicno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina