Zrenjanin: Restauracija fasada u kompleksu Velikobečkerečke štedionice

Novosadska firma "NPN gradnja" radiće posao sanacije i restauracije dvorišnih fasada u kompleksu nekadašnje Velikobečkerečke štedionice, u samom centru Zrenjanina.

Zrenjaninski.com podseća das su nakon velike rekonstrukcije spoljnjeg dela zgrade, koja je završena 2016. godine, neuređeni ostali dvorišni delovi. Posao je vredan blizu pet miliona dinara, a rok za izvođenje radova je 75 dana.

Istorijat ove zgrade koja se, kao kulturno dobro, nalazi pod zaštitom države, odnosno Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu, koji je, uzgred, i smešten u njoj, vrlo je zanimljiv.

Zgrada je podignuta početkom sedamdesetih godina 19. veka, a podigla ju je trgovačka porodica Frajnd. U jednospratnici se u prizemlju nalazila kafana "Kruna", a na spratu hotel.

Vеlikоbеčkеrеčkа štеdiоnicа nа Vilzоnоvоm trgu, dаnаs Тrgu dr Zоrаnа Đinđićа,  оsnоvаnа је 1872. gоdinе, a jedan od osnivača je bila porodica Frajnd. Nе znа sе gdе је bilо prvо, privrеmеnо sеdištе оvе bаnkе, аli је izvеsnо dа је 1890. gоdinе Vеlikоbеčkеrеčkа štеdiоnicа оtkupilа оd firmе "Frајnd" hоtеl "Krunu" za 48.000 forinti i na spratu smеstila svоје prоstоriје. Sеm tоgа, sudеći prеmа оnоvrеmеnim nоvinskim nаtpisimа, štеdiоnicа је rеnоvirаlа hоtеl, а zgrаdu оprеmilа vоdоvоdnim i еlеktrо-instаlаciјаmа. Tom prilikom je i uličnа fаsаdа оvоg оbјеktа dоbilа dаnаšnji izglеd, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.
 
Izgradnjom Vojvođanske banke i podizanjem platoa ispred, zgrada je izgubila na urbanističkom značaju i reprezentativnosti koju je ranije imala dok je prostor ispred činio stari trg.

  • Zasto?

    25.04.2018 08:13
    Novosadska firma u zr? Jel ZR nema firmu koja bi na konkursu bila konkurentinija? Neverovatni su sa ovim tenderima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina