Zrenjanin: O položaju radnica u privatnim preduzećima 30. aprila

Tribina Zrenjaninskog socijalnog foruma "Položaj radnica u privatnim preduzećima u Zrenjaninu", održaće se u ponedeljak, 30. aprila, (sala u Ulici Slobodana Bursaća 20).
Učestvuju: Sarita Bradaš, istraživačica Fondacije Centar za demokratiju, Milica Lupšor i Vesna Đorđević, aktivistkinje Udruženja za radna prava žena "Roza" i Miroslav Samardžić, aktivista ZSF.
 
U procesima liberalne tranzicije uništena je nekad moćna zrenjaninska privreda. Umesto velikog industrijskog centra, grad je pretvoren u oazu jeftine radne snage. Dok je nekad industrija činila njaznačajniji deo privrede, danas su to preduzeća manufakturnog tipa u kojima postoji visok stepen eksploatacije i obespravljenosti zaposlenih. U naročto teškom položaju su žene.
 
Praksa prekarnog rada i prekarnog zapošljavanja sve je raširenija u Srbiji. Prekarni rad se najčešće određuje kao atipični, nestandardni oblik rada (rad na određeno, privremeni, povremeni rad, rad na nepuno radno vreme, različiti oblici prikrivenog i ilegalnog rada, rad na crno, samozaposlenost), kojeg karakteriše ograničen pristup socijalnom osiguranju, uskraćivanje zakonom zaštićenih prava iz rada, niske zarade, nemogućnost sindikalnog organizovanja, nesigurnost zadržavanja posla i rizik po zdravlje. 
 
Sve ovo biće teme tribine, koja počinje u 19 sati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.