Pančevo: Grad protiv skladištenja amonijum nitrata u "Staklari"

Preduzeće "Promist" je u postupku dobijanja dozvole za skladište od ukupno 10.000 tona amonijum nitrata i stabilizovanog amonijum nitrata u Staklari.

Portal 013info.rs podseća da je gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov nedavno ocenio da takvo skladište na toj lokaciji neće biti dozvoljeno. Ocenu izveštaja o bezbednosti za skladište, koji je na javnoj raspravi u kojoj mogu učestvovati i građani, pripremile su i nadležne gradske službe Odeljenje za vanredne situacije i Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

"U utorak ćemo javno predstaviti niz primedbi koje nadležni na nivou grada imaju na izveštaj o bezbednosti za skladište na lokaciji Pančevo, a za 'Promist' čija je lokacija u Prvomajskoj 10. Naše primedbe poslaćemo Ministarstvu za zaštitu životne sredine koje vodi postupak dobijanja dozvole, a tako i javnu raspravu. Stručnih primedbi je mnogo, a ima ih i gradsko Odeljenje za vanredne situacije. Po nama udes u ovakvom postrojenju, skladištu koje je planirano, ne može biti samo veliki nego veoma veliki. Za Grad Pančevo je to potpuno neprihvatljivo", ocena je gradske sekretarke za zaštitu životne sredine Zdenke Miljković.

Na lokaciji bivše Staklare krajem aprila bilo je oko 36.000 tona različitih vrsta veštačkog đubriva. Ono se nalazilo u komercijalnim džakovima, džambo vrećama i u rasutom stanju. Značajna količina je bila na otvorenom prostoru, van magacina, pod uticajima atmosferskih prilika.

"Očekujemo da naše primedbe budu usvojene i da tehnička komisija Ministarstva za zaštitu životne sredine ne prihvati ponuđeni izveštaj o bezbednosti za ovo skladište u 'Staklari'. To bi značilo da to skladište ne može da bude tu. I da to odatle mora da ide", dodaje Miljković.

Posle republičkih inspekcija, prostor u "Staklari", u kojem se skladišti veštačko đubrivo, kontrolisala je i gradska inspekcija za zaštitu životne sredine. 

"Gradska inspekcija nam je dostavila obaveštenje sa 30 priloga neophodnih da se sagleda situacija u 'Staklari' gde 'Promist' skladišti veštačko đubrivo. Tu je dokumentacija od osnovnih  statusnih papira firme, preko lager lista i lista prometa veštačkog đubriva do kopija zapisnika nadležnih organa koji su tamo prethodno bili u nadzoru", dodaje Miljković.

Opozicioni odbornici su u dva navrata, bez uspeha, tražili da se o ovoj temi razgovara i na sednici Skupštine grada Pančeva.

  • Milorad

    08.05.2018 19:18
    Promist
    Dobra i poštena firma

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina