Zrenjanin: Posle 16 godina zatvoren stečaj u Fabrici šešira "Begej"

Stečaj u Fabrici šešira "Begej" zaključen je pred zrenjaninskim Privrednim sudom.

Portal Zrenjaninski.com piše da je stečaj otvoren davne 2002. godine, a zaključen je brisanjem Fabrike šešira "Begej" iz Agencije za privredne registre pre nekoliko dana.

Iako je nekretnine "Begeja" kupilo jedno novosadsko preduzeće pre desetak godina, stečaj je nastavljen jer je ostalo spornih nekretnina u vlasništvu fabrike zbog kojih su vođene parnice. 

Kada je sve prodato, namirivani su poverioci redom. Poverioci sa obezbeđenim potraživanjem namireni su stoprocentno, a u kategoriji poverilaca sa neobezbeđenim potraživanjem, poverioci drugog i trećeg reda namireni su stoprocentno, a poverioci četvrtog – 23,18 posto. Među njima su i radnici koji tužbom pred Evropskim sudom pokušavaju da dođu do svojih davno zarađenih i nikad isplaćenih plata.

Stečajni troškovi od 1,7 miliona dinara takođe su u potpunosti isplaćeni.

Fabrika šešira "Begej“ u finansijskim problemima našla se krajem 90-tih godina prošlog veka. Agonija se završila 2002. godine otvaranjem stečaja. U međuvremenu, nekretnine su prodate novosadskom preduzeću "Telix". Iako je bilo najava da bi novi vlasnik mogao da pokrene proizvodnju, do toga nije došlo. Koliko je poznato, pogoni su izdati u zakup i u njima se odvija neka proizvodnja.

Fabriku šešira osnovala su 1919. godine tri brata, a od 1950. godine radila je kao društveno preduzeće.

  • diajsporac

    07.06.2018 22:04
    @Aradjanka
    Zasto bi klinac sa 18 znao za fabriku sesira i kapa u drugom gradu? Em fabrika koja je proizvodila meni bespotrebne stvari em grad u kom sam do tad mozda bio 2 puta u zivotu... da nisam u JNA nosio na glavi njihovu beretku ni dalje ne bih znao da postoje.

    Da je ta fabrika valjala i da je , sto je vaznije, imala trizste prezivela bi, neko bi je kupio i ulagao u proizvodnju. Ovako je jos jedna od hiljade firmi koje nisu prezivele raspad zatvorenog jugoslovenskog trzista.
  • Aradjanka

    06.06.2018 22:04
    Ej dijasporac samo kad si uspeo da zbrises u Kanadu a do 20 nisi znao sta se sve proizvodi u Vojvodini....ja se sa svojim neznanjem nikad nisam dičila!!
  • Zrenjaninac

    06.06.2018 18:31
    ...
    Fabrika šešira Begej je u početku nosila ime "Hütewerke Großbetschkerek" a osnovali su je u svom skromnom pogonu zrenjaninski preduzetnici braća David i Avram Fedora. Sredinom XX veka je u obzorju slave našeg nobelovca, Novi Sad drmala svojevrsna "Andrić groznica", nije se išlo bez "Begej" beretke ni u toalet! Posle su jako postali interesantni Begej kačketi tamno zelene boje, koji su bili neizostavni modni detalj rado nošen u Točak i u pekaru Violeta na kifle sa mesom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina