Pančevo: Nezakonitost u izboru Jovana Lazarova za Upravni odbor Dečje radosti

Nezakonitosti u izboru pokrajinskog poslanika Jovana Lazarova za člana Upravnog odbora pančevačke predškolske ustanove "Dečja radost", utvrdile su i gradska prosvetna inspekcija i Agencija za borbu protiv korupcije.

Portal 013.info piše da je još početkom maja gradska Prosvetna inspekcija otkrila nezakonitosti pri izboru pokrajinskog poslanika Jovana Lazarova za člana Upravnog odbora Dečje radosti. I jedni i drugi složili su se da na osnovu člana 116. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Lazarov ne može biti predstavnik grada Pančeva u Upravnom odboru jer mu dete ide u vrtiće Dečje radosti.  

- Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, utvrđeno je da za člana organa upravljanja ne može da bude predloženo ni imenovano lice “koje bi moglo da zastupa interese više struktura (roditelja, odnosno drugih zakonskih zastupnika, zaposlenih u ustanovi, predstavnika jedinice lokalne samouprave), osim članova sindikata – navodi se u rešenju gradske prosvetne inspekcije.

Prosvetni inspektor imaju obavezu da obaveste organ jedinice lokalne samouprave.

- Inspekcijskih pregledom je utvrđeno da je novoimenovani član Upravnog odbora Ustanove iz reda predstavnika jedinice lokalne samouprave, Jovan Lazarov, postavljen po Rešenju br. II -04-06-3/2018-2 od 16.03.2018. godine o razrešenje i imenovanju člana Upravnog odbora Ustanove, ujedno i korisnik usluga pomenute ustanove od septembra 2017. godine, navodi se.

Prosvetna inspekcija objašnjava i koja je mera za otklanjanje nezakonitosti.

- Prosvetni inspektor će u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja obavestiti nadležni organ jedinice lokalne samouprave, odnosno Komisiju za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose i predsednika Skupštine grada Pančeva, piše prosvetna inspekcija.

Prosvetna inspekciji utvrdila je i da se Upravni odbor u ovakvom sastavu u kome je bio i Lazarov, sastajao i odlučivao.

Sukob interesa Jovana Lazarova utvrđuje polovinom maja i Agencija za borbu protiv korupcije. - Imajući u vidu navedene zakonske odredbe, lice koje od strane jedinice lokalne samouprave imenova za člana Upravnog odbora ustanove, koje pohađa njegovo dete, nalazi se u sukobu interesa i postupa suprotno odredbi čl. 27. stav 2. Zakona o Agenciji u vezi sa čl. 116. stav 9. tač. 2. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, jer bi moglo da zastupa interese više struktura, jasno je navedeno u dokumentu od 15. maja koji je potpisao direktor Agencije Dragan Sikimić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.