Nestali novinar Stefan Cvetković pronađen u Beloj Crkvi

Novinar Stefan Cvetković, koji je u sredu uveče nestao u Beloj Crkvi, pronađen je danas u "širem rejonu" tog mesta, rekao je predsednik države Aleksandar Vučić.
Nestali novinar Stefan Cvetković pronađen u Beloj Crkvi
Foto: Medija centar Beograd
"Pronađen je živ i zdrav, dlaka s glave mu ne fali. Trenutno se nalazi u policiji, tamo će se dugo zadržati, ima mnogo toga da objasni", poručio je Vučić na vanrednoj konferenciji.
 
On je dodao da se sumnja da je mnogo toga namešteno, kao i da nema tragova borbi, niti tragova kočenja, dodajući da je bilo mnogo laži u vezi sa ovim slučajem. 
 
"Izneo je neke svoje tvrdnje, da li su istiniti ili ne, utvrdiće naši organi", kazao je Vučić dodajući da bezbednosni organi sumnjaju u njegove tvrdnje, ali da će se one posmatrati kao da je u pitanju istina.
 
Na konferenciji je rečeno da je bilo dosta čudnih detalja, kao i da se došlo do "tragova da su neka lica znala da je on živ i zdrav".
 
"Ima čudnih razgovora sa teritorije Kosova i Metohije, čudnih povezivanja, o tome će nadležni organi da vode računa. Da li je nešto iscenirano, to će istraga da utvrdi. Da je bilo mnogo čudnih stvari od početka, mi smo to znali, ali nismo mogli da to saopštavamo", dodao je on. 
 
O daljem toku istrage javnost će obaveštavati ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
 
Za Cvetkovićem se intezivno tragalo, bili su angažovani ronioci, više vodiča službenih pasa, pripadnici kriminalističke policije, dva helikoptera su nadletala prostor Bele Crkve. 
 
Prema ranijem pisanju, Cvetkovićev automobil je pronađen u sredu uveče. Svedoci su ispričali da je motor i dalje radio, da su vrata bila otvorena, te da je pored vozila pronađen Cvetkovićev ručni sat sa pokidanom narukvicom. 
 
Cvetković je 19. maja ispričao medijima da je bio šest sati zadržan na administrativnom prelazu Jarinje i naveo da je nakon toga od kosovske policije dobio dokument kojime potvrđuje da je po nalogu specijalngo tužioca koji vodi istragu o ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića, zadržan u policijskoj stanici u blizini prelaza zbog ispitivanja.
 
NUNS i NDNV: Pod hitno saopštiti da li Cvetković ima pravnu zaštitu
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozdravili su uspešnu akcije policije u potrazi za novinarom Stefanom Cvetkovićem. Međutim, oni zahtevaju od nadležnih organa da odmah saopšte gde se nalazi novinar i da li ima zakonom predviđenu pravnu zaštitu.
 
"NUNS i NDNV traže da država saopšti da li trenutno Cvetković daje iskaz, kome i u kom svojstvu, kao i kada je tačno pronađen. Ako je u svojstvu osumnjičenog, da li ima advokata i ko je on. Zahtevamo da svi detalji o slučaju Cvetković budu razjašnjeni do kraja i saopšteni javnosti, a tražimo i da predstavnici novinarskih udruženja imaju priliku da čim pre razgovaraju sa njim", navodi se u saopštenju.
 
Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović izrazio je zadovoljstvo što je Cvetković pronađen, ali je poručio da NDNV zahteva da javnost bude upoznata sa detaljima u vezi sa nestankom novinara, kao i da bude upoznata sa njegovim iskazom. On je dodao i da Radna grupa za bezbednost novinara uopšte ne funkcioniše.
 
"Nadamo se da ovaj slučaj predstavlja početak raskida sa praksom nekažnjivosti napada na novinare. Takođe, na sledećem sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić zahtevaćemo da se otvore i razgovori o bezbednosti novinara u Srbiji, koja je svakodnevno ugrožena tabloidnim etiketiranje i targetiranjem neposlupšnih novinara", zaključio je Sejdinović.
  • Vojvosadjan

    18.06.2018 10:59
    @sever srbije
    Ja sam jako opušten Rističeviću.
  • :)

    18.06.2018 06:24
    @Sever Srbije
    Од ових сада на власти, горих нема, а сав шкарт и отпад је, одавно, прелетео код њих.

    Западни пројекат под именом Косово, потребно је било што пре озваничити, а најлакше је “преговарати” са онима с “путером” на глави.
    “Неко” у Хаг, а “неко” окренуо политику за 180 степени. Да ли је то била “понуда” Запада, која се није могла одбити?
    ;)

    Данас је најтеже бити опозиција и опозициони новинар, који ни по ком основу, нити на било ком нивоу, не сарађују са СНС-ом, нити са његовим трабантима.


  • Sever Srbije

    17.06.2018 09:49
    Vojvosadjan
    Bez nervoze Sonja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina