Zrenjanin: Krivična prijava zbog problema s vodovodom

Građanska inicijativa iz Zrenjanina "Zajedno za vodu" koju čine organizacije građana i političke partije, predala je juče tamošnjem Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv "N.N. lica" zbog, kako se navodi, zloupotreba u vezi sa izgradnjom gradskog postrojenja za prečišćavanje vode.
Zrenjanin: Krivična prijava zbog problema s vodovodom
Foto: Pixabay
Prijava je podneta zbog krivičnih dela zloupotrebe položaja odgovornog lica, zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom i zloupotrebe službenog položaja, i zato što je voda prilikom testiranja puštana u sistem bez kontrole referentnih laboratorija, uz obaveštenje građanima da vodu ne koriste dok je testiranje u toku.
 
Navodeći da je "očigledno" da je nezakonit ugovor sklopljen s investitorom o izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode i da je pitanje da li je uopšte mogao biti zaključen, aktivista Inicijative Dušan Kokot je rekao da je izgradnjom tog postrojenja Zrenjanin doveden "u bezizlaznu situaciju".
 
Voda iz zrenjaninskog vodovoda ne koristi se za piće još od 2004. godine jer sadrži nedozvoljeno veliku količinu otrovnog prirodnog metaloida arsena.
 
Grupa "Zilio" izgradila je 2017. godine u Zrenjaninu postrojenje za prečišćavanje vode koje je sredinom juna pušteno u probni rad, ali je kasnije utvrđeno da privatni investitor ne sme da se bavi tim poslom i da je rešenje da Grad Zrenjanin otkupi to postrojenje.
 
Upitan da li ima informacija o tome šta se dešava sa izgrađenim postrojenjem za prečišćavanje vode, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da to treba pitati investitora.
 
"Koliko mi je poznato, oni rade pripreme, i postrojenje za prečišćavanje vode će vrlo brzo početi probni rad", rekao je Janjić. On je dodao da će u Beogradu uskoro biti još jedan sastanak posle čega će početi probni rad, ali je rekao da ne može da "licitira" datum kada će Zrenjaninci imati zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda.
 
Ipak, rekao je gradonačelnik, "to je vrlo dobro jer krećemo u vreme kada se najviše troši voda i kada ćemo moći da vidimo da li to postrojenje ispunjava sve uslove, pre svega po količini i kvalitetu".
 
Upitan koliko će postrojenje koštati i ko će ga platiti, Janjić je rekao da to ne zna.
 
"To se procenjuje, Vlada Srbije koordinira slučaj i verovatno ćemo vrlo brzo znati i koliko će to koštati, a i ko će platiti", kazao je Janjić.
  • Lala023

    22.06.2018 08:15
    Građanska inicijativa a sve članovi opozicionih stranaka. Podnesite ostavke pa osnujte građansku inicijativu. Kokot je najveći prevarant.
  • eho

    21.06.2018 09:09
    komentar
    Opet se ni jedan problem nemože rešiti u sopstvenoj kući za sve se mora ići u Beograd. To je ravno katatrofi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.