Pančevo: U Domu zdravlja ostaće samo tri ginekologa

Sve žene sa teritorije Grada Pančeva i okolnih mesta, leči samo četvoro zaposlenih ginekologa u Domu zdravlja.

Portal 013.info.rs navodi da je zabrinjavajuća činjenica da će se ovaj broj dodatno smanjiti u periodu od nepune dve nedelje, s obzirom na to da će još jedan lekar prestati da radi u pomenutoj ustanovi. Manjak specijalista u Službi za zdravstvenu zaštitu žena, veliki je problem s kojim se susreću kako pacijentkinje, tako i zaposleni. U Srbiji je trenutno samo jedan ginekolog na birou.

Dr Stojan Višekruna, direktor Doma zdravlja, u razgovoru za pančevački portal najpre je istakao kako je neophodno da građanke imaju što više razumevanja. - Broj ginekologa se konstantno smanjuje. Imamo dve doktorke koje su na specijalizaciji, jedna će završiti krajem godine, a druga je trudna, možda posle dobije još jedno dete, tako da sigurno naredne četiri godine neće doći na posao. Ja takođe radim, aktivan sam, ne mogu nikoga da zamenim, ali mogu da im pomognem, izjavio je Višekruna.

On je dodao kako je u odnosu na broj stanovnika u Pančevu, predviđeno da u Domu zdravlja radi osam ginekologa, a uskoro će ih biti samo tri. S druge strane, kao olakšavajuću okolnost i primer izuzetno dobre prakse, dr Višekruna je naveo program odlazaka ginekologa u ambulante po naseljenim mestima, i to s ciljem da se prevaziđe fizička udaljenost i smanji broj pacijentkinja koje bi morale da dođu u Dom zdravlja na pregled. - Takođe, mi pružamo usluge koje ne postoje u celoj Evropi. Na prvom mestu, ginekolog se ne nalazi u primarnoj zaštiti, a bavimo se i kolposkopijom koja se praktično nigde ne radi, naglasio je on.

Odgovarajući na pitanje da li su velike gužve u čekaonicama, direktor DZ-a je naglasio da je potrebno videti koliki su redovi u drugim zemljama Evrope, to jest, da je gotovo svuda slična situacija. Prema njegovim rečima, dodatno opterećenje predstavlja i to što ženama koje se leče ili vode trudnoću u privatnim ordinacijama, doktori tamo ne mogu ispisati doznake, a u Domu zdravlja to često ne može biti odmah urađeno, a kako kaže, i nije toliko hitno.

  • Mile

    25.06.2018 14:22
    @Gladius et anus
    Tamo pošalji svog tatu a i sebi rezerviši mesto jer nisi svojim ulaganjima ništa doprineo fzo samo navike da pljačkaš sve fondove ti i tebi slični. Nigde se u civilizovanom svetu svetu ista usluga se ne plaća dvaput osim u pljačkaškim (necivilizovanim)društvima.
  • Snežana

    23.06.2018 19:50
    Ko odlazi?
    Koji ginekolog odlazi? Tj. da li neko zna osim Višekrune ko ostaje da radi?
  • Bili Piton

    23.06.2018 14:49
    Svaka cast direktore
    Nesto mi se cini da ce ovaj direktor da avanzuje. Njegovi kapaciteti prodavanja neceg drugog za bubrege, relativizovanja svakog problema, samohvalisanja i slikanja ruzicastim bojicama su zavidni.
    Kad procitam njegovu izjavu, ispada da drzavnom zdravstvu u Pancevu zapravo i ne trebaju ginekolozi, ali je on toliko sposoban, dobar i fin, pa je obezbedio i tu ekstra uslugu svojim samopregornim radom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina