Zrenjanin: Građanska diskusija o kvalitetu vode za piće, upućen poziv nadležnima

Zrenjaninski socijalni forum u petak, 29. juna organizuje sastanak građana o problemu pijaće vode.
Zrenjanin: Građanska diskusija o kvalitetu vode za piće, upućen poziv nadležnima
Foto: Pixabay
Skup će biti održan u MZ Bagljaš, a početak je u 19 sati.
 
O problemima vezanim za fabriku vode govoriće Zoran Dedić, novinar lista Zrenjanin. Pozivi za učestvovanje upućeni su i vd direktoru JKP Vodovod i kanalizacija Predragu Bodirogi i direktoru Zavoda za javno zdravlje dr Zdravku Ždralu. Takođe, pozvani su i predstavnici Kompanije Synertech Engineering.
 
Od 2004. godine zabranjena je upotreba vode za piće u Zrenjaninu. Postrojenje za prečišćavanje koje je izgrađeno ne može da počne sa radom zbog toga što po Zakonu o komunalnim delatnostima privatna firma ne može da se bavi tom delatnošću, što je bilo poznato i kada je ugovor sklopljen.
 
Ugovorom koji je sklopljen između Vodovoda i privatnog investitora bilo je predviđeno da investitor finansira izgradnju prečistača, a da prečišćenu vodu prodaje gradu po ceni od 28 evrocenti po kubiku.
 
Izgradnju ovog postrojenja prate brojne kontroverze. Više stručnjaka za oblast tehnologije vode izrazilo je skepsu u vezi sa tehničkim kvalitetom realizovanog projekta, a privatni investitor ne izjašnjava se o tim primedbama.
 
Predloženo je da grad ili država otkupe već izgrađenu fabriku vode, što je problematično iz više razloga: javnost nije upoznata sa tehničkim detaljima, ekipa stručnjaka za tu oblast nije dala ocenu primenjenih tehničkih rešenja, ne zna se da li je ugrađena nova ili polovna oprema, kako će biti utvrđena cena, koliko će stvarno koštati kubik prečišćene vode, da li postrojenje obezbeđuje kvalitet vode koji je predviđen nacionalnim pravilnikom i sl.
 
Zrenjaninski socijalni forum smatra da su direktori Vodovoda i Zavoda za javno zdravlje dužni da građane obaveste o svojim saznanjima u vezi sa ovom problemima. Zavod za javno zdravlje je nadležan za kontrolu higijenske i zdravstvene ispravnosti vode.
 
Novinar Zoran Dedić je od početka pratio zbivanja oko izgradnje fabrike vode objavio je više članaka o toj problematici.
 
Do sada građani nisu učestvovali u rešavnju ključnog komunalnog problema u našem gradu. Sastanak se organizuje kako bi oni dobili relevantne informacije na osnovu kojih bi i sami mogli da se angažuju.
 
Zrenjaninski socijalni forum je udružnje građana koje nastoji da motiviše građane da aktivno učestvuju u poslovima lokalne samouprave.
  • rale

    26.06.2018 06:57
    Srbija 21. veka. Političari naprave dil sa privatnikom, taj posao propadne, stručnjaci se prave stručni i ne žele da se mešaju jer verovatno vide da nema para od toga i na kraju narod nema vode da pije 13 godina. Uz ovakvu taktiku nećemo imati ni železnicu, struju ni vodu u ostatku države za 20 godina.
  • Zivan

    25.06.2018 13:55
    osnovno je utvrditi da li je sada kvalitet vode odgovarajući. Dalji potezi građana trebalo bi da budu uslovljeni kvalitetom vode posle uvođenja nove tehnologije.
  • posle15 god bez vode

    25.06.2018 13:22
    organozuju sesiju
    umesto da hapse!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.