Palićki festival otvara italijanski film "Srećan kao Lazaro"

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić otvoriće 14. jula italijanski film "Srećan kao Lazaro" Alis Ročvočer, dobitnice nagrade za najbolji scenario ove godine u Kanu.
Palićki festival otvara italijanski film "Srećan kao Lazaro"
Foto: Pixabay
Na zatvaranju, 20. jula, biće prikazan kontroverzni rumunski film "Ne dodiruj me" Adine Pintilije, dobitnice Zlatnog medveda u Berlinu. Biće prikazano više od 100 filmova u 12 selekcija, a organizatori najavljuju i stotinak gostiju.
 
Dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" Rade Šerbedžija i Brajan Koks biće 15. jula na Paliću. Šerbedžija će održati i koncert u Subotici, dok će Koks imati razgovor sa publikom. Izložba posvećena Mileni Dravić biće otvorena 17. jula. 
 
Selektor Nenad Dukić navodi da je glavni program (dva filma na otvaranju i zatvaranju van konkurencije i 12 filmova u takmičarskom delu) reprezentativan kada je reč o evropskoj kinematogafiji u prvoj polovini ove godine i da ga karakterišu raznovrsnost i angažman.
 
"Evropski autori očito osećaju odgovornost i potrebu da govore o važnim temama Evrope danas, od migrantske krize, preko socijalne krize i to ne samo u zemljama tranzicije nego i u onim razvijenim, do krize vrednosti u sistemu liberalnog kapitalizma", kaže Dukić.
 
Takmičarski program počinje nemačkim filmom "Styx" Volfganga Fišera. Pominjući posebno belgijski film "Devojka" Lukasa Donta, dobitnika Zlatne kamere u Kanu i beloruski "Kristal" Darije Zuk, Dukić je izrazio zadovoljstvo što će na Paliću biti prikazano čak pet filmova sa liste deset nominovanih za evropsku Luks nagradu. 
 
Žiri glavnog takmičarskog programa čine mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska producentkinja Ieva Norviliene, holandski reditelj Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković. Ove godine ponovo će biti organizovanog prevoza za posetioce iz Novog Sada i Beograda, od 15. do 20. jula.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.