Gakovo: Partijski moćnici odlučuju o državnom zemljištu

Ratari iz Gakova u somborskoj opštini ostaće ove godine bez državnog poljoprivrednog zemljišta koje su dosad mogli da zakupljuju, jer su gotovo sve njive u ovom selu podeljene stočarima, po pravu prečeg zakupa.
Gakovo: Partijski moćnici odlučuju o državnom zemljištu
Foto: Pixabay
Kako tvrde, komisija za dodelu državnog zemljišta u Somboru njive je delila pod uticajem partijskih i lokalnih moćnika, pa su gakovačke parcele date problematičnim firmama koje imaju farme u ovom selu. Takođe, dodeljene su i stočarima iz drugih katastarskih opština iako je u tim mestima bilo dovoljno zemljišta za zakup i nije bilo potrebe da se farmerima daju oranice i u Gakovu.
 
Među novim zakupcima državnog zemljišta u Gakovu našli su se i Farma Gakovo, u kojoj je zimus nađena laboratorija marihuane, kao i preduzeće LTM Animal Trade, koje deli vlasništvo sa Farmom Gakovo. Tim firmama pripalo je oko 900 hektara državnih njiva u ovom selu.
 
Govedarskoj Farmi Gakovo, koja je nekada pripadala poljoprivrednom kombinatu Graničar, a na kojoj je u januaru ove godine u zajedničkoj akciji PU Sombor i žandarmerije otkrivena laboratorija marihuane, dato je pravo zakupa 396,57 državnih hektara, iako, prema saznanjima VOICE-a, u tom trenutku nije imala dovoljno grla stoke na osnovu kojih bi mogla dobiti toliko oranica, pa je dovozila telad s druge farme, a vraćala ih je po izlasku inspekcije. "Farma Gakovo" u vlasništvu Perice Jovanovića iz Kraljeva najveći je zakupac gakovačkih oranica među stočarima koji u ovom selu imaju gazdinstva i preduzeća.
 
U zakup 503,97 hektara u Gakovu ušlo je preduzeće LTM Animal Trade, koje ima farmu svinja. Sedište ove firme je u Zmajevu, a kako je VOICE već pisao, njen većinski vlasnik je Tomislav Višnjić, advokat iz Beograda i branilac optuženih za ratne zločine na Kosovu pred Haškim tribunalom. Vlasništvo u udelu od 45 odsto u ovoj firmi ima Ljiljana Kuzmanov iz Zmajeva. Ukupno će LTM Animal Trade u zakupu imati 573,57 hektara, a 69,60 hektara dobio je u katastarskoj opštini Sombor II, koja je, kao i Gakovo, ostala bez državnih njiva za ratare.
 
Najviše je, prema podacima iz Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Sombora za 2018. godinu, pripalo preduzeću Vlaškalić DOO, u vlasništvu Miodraga Vlaškalića, stočara iz Sivca. On će u Gakovu u arendu dobiti 970,85 hektara državnih njiva iako njegova farma svinja u Milčiću nije u ovoj katastarskoj opštini već se nalazi između Svetozara Miletića i Sombora i bliža je Čonoplji i Aleksi Šantiću, u kojima je bilo dovoljno njiva za zakup.
 
Inače, Vlaškalić je, prema podacima gradske uprave, ove godine najveći zakupac državnih hektara na području Sombora, kada je o stočarima reč. Ukupno je za izdavanje zemlje stočarima u somborskim atarima predviđeno 8.820,94 hektara, a sivački biznismen uzeće ot toga 2.051,02 hektara. Prema saznanjima VOICE-a Vlaškalić na par farmi ima oko 1.500 krmača, na tri mesta ima tovilišta, a u poslednjih par godina ubrzano razvija taj posao.
 
Opširnije o ovoj temi čitajte OVDE.
  • Autonomaš

    11.07.2018 13:20
    Neka ih
    Gakovo je posle rata bio logor za Nemce. To će sve biti vraćeno gazdi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".