Zrenjanin: Građani nedovoljno upoznati sa primenom Zakona o stanovanju

Zrenjaninski socijalni forum organizovao je 9. i 12. jula besplatne obuke stanara za primenu Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada u MZ "Dositej Obradović" i na Bagljašu.
Stupanjem na snagu Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, građani su se suočili sa još jednim obimnim zakonom koji pred njih stavlja niz novih obaveza.
 
Stanarima su se kao uvodničari obratili pravnik Goran Markov i politikolog Miroslav Samardžić, a posle njihovih izlaganja usledile su žive diskusije.
 
U toku sastanaka građani su bili u prilici i da dođu do besplatnih primeraka Vodiča za stanare kroz Zakon o stanovanju, koji je izradio ZSF. Zrenjaninski socijalni forum objavio je ovaj vodič kako bi pomogao građanima da bolje upoznaju svoju stanarsku situaciju, da se bolje samoorganizuju i zaštite svoje interese.
 
Na sastancima su, osim stanara, učešće uzeli i volonterski upravnici zgrada, kao i oni profesionalni. Živa diskusija je pokazala da postoje građani koji su neobavešteni o konkretnim obavezama koje im Zakon nameće, ali i oni koji su se dobro samoorganizovali.
 
Miroslav Samardžić je istakao da je svrha ovih sastanaka što bolje upoznavanje građana kako sa odredbama zakona, tako i sa stanjem u praksi, u cilju što boljeg organizovanja stanarske samouprave. Po njemu, ovim zakonom država i lokalna samouprava skidaju sa sebe odgovornost za održavanje stambenih zgrada, ali je to istovremeno i prilika da se stanari organizuju samostalno. Istaknuto je da je neophodno da se u zgradama neguje dobra komunikacija među stanarima, kao i to da je najbolje da upravnik bude neko iz zgrade, a da je najlošija varijanta ona u kojoj postoji prinudni upravnik koga imenuje gradska uprava.
 
Postoje i primeri dobre prakse, u nekim zgradama stanari su pokazali visok stepen samorganizovanosti, izabrali su upravnika zgrade iz vlastitih redova i efikasno upravljaju zgradom. Većina stambenih zajednica opredeljuje se za profesionalne upravnike kojih u Zrenjaninu trenutno ima četrnaest. Učesnici u diskusiji ukazali su da je nedostatak u zakonu što nije ograničen broj stambenih zajednica kojima može upravljati jedan profesionalni upravnik, pa se zbog toga može desiti da oni sklope ugovore za upravljanje većim brojem zgrada, što ih može onemogućiti da budu efikasni.
 
Bilo je primedbi i na zakonsku odredbu po kojoj je za izbor profesionalnog upravnika neophodna dvotrećinska većina. Budući da je za njegovu smenu potrebna ista takva većina, profesionalnog upravnika nije lako smeniti. Iako Zakon dozvoljava da stanari sami donesu Pravila o međusobnim odnosima vlasnika posebnih delova zgrade, nije poznato da je neka stambena zajednica u Zrenjaninu tako postupila.
 
Obuke stanara se neophodne zato što se radi o obimnom zakonu koji ulazi u komplikovanu pravnu materiju, ne samo stanovanja nego i svojinskih i drugih odnosa. Kod nas je običaj da država donese neki zakon koji opterećuje građane obavezama, a ne čini ništa da ih upozna sa sadržajem propisa i tako olakša njihovu primenu. Zakon o stanovanju utvrđuje veoma visoke kazne za stambene zajednice i stanare ukoliko se ne pridržavaju svojih obaveza.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".