Zrenjanin: Seku drveće da naprave parking ili letnju baštu

Pejzažnom arhitekturom pre nekoliko godina namenski sađeno drveće, u jednoj prometnoj zrenjaninskoj ulici, nelegalno je posečeno zbog parking prostora.
Zrenjanin: Seku drveće da naprave parking ili letnju baštu
Foto: Pixabay
Poslednji takav slučaj zabeležen je u samom centru grada, u Pupinovoj ulici, gde je jedan ugostitelj posekao drvo da bi postavio letnju baštu za lokal brze hrane koji uskoro počinje sa radom.
 
Nedavno je jedan zrenjaninski ugostitelj na javnoj površini ispred svog lokala posekao tri formirana stabla, povadio korenje i sve prekrio rizlom. Bez ikakave dozvole, za nekoliko sati, stvoriše se tri parking mesta. Ugostitelj je kažnjen i naloženo mu je da posadi novo drveće. 
 
Do sada, međutim, ništa od naloženog nije urađeno. Rešenje je pravosnažno i izvršno, pa ukoliko vlasnik ne učini ono što mu je rešenjem naloženo, grad će angažovati preduzeće koje će to učiniti, a račun ispostaviti vlasniku. U inspekciji dodaju da će drveće biti posađeno na jesen, čim vreme bude odgovaralo.
 
Ovaj slučaj nije usamljeni primer u Zrenjaninu gde je inače pošumljenost svega 2,6 odsto u odnosu na evropskih 40 procenata zelenih površina.
 
Četiri inspektora za zaštitu životne sredine često se susreću sa problemom uništavanja ili ekološkog ugrožavanja gradskog zelenila. Kazne su od pet do pedeset hiljada dinara za fizička ili poslovna lica.
 
"I komunalna inspekcija je već postupala, ima gde smo donosili prekršajne naloge i gde su ljudi plaćali kazne. Imamo isto tako rešenja gde smo ustanovili i mogli činjenično da utvrdimo ko je to uradio, pisana su rešenja gde se nalaže da se to sve vrati u prvobitno stanje", navodi načelnik inspekcije za zaštitu životne sredine Milan Jovanov.
 
Rasadnik zrenjaninskog preduzeća "Čistoća i zelenilo" trenutno je bez adekvanih mladica drveća i nema pošumljavanja. Radi se samo kontrolisana seča starih stabala. 
 
Na sreću, na pojedinim mestima pored tragova od izvađenih stabala tu je novo drveće koje Zrenjaninci samoinicijativno sade.
  • gradjanin

    22.07.2018 13:12
    tuga
    tuzno i jadno sta se radi u svim gradovima!
  • /

    22.07.2018 12:42
    /
    srbin je sebi najveci neprijatelj
  • Lala

    22.07.2018 11:54
    na jesen
    Pa i on će da udene drvo najesen kad prođe sezona :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina