Porodilja godinu i po dana bez plate i zdravstvene knjižice

Da slučaj stotinak trudnica i porodilja iz firme "Hendi tel" nije usamljen, govori priča Aleksandre Ilić iz Sombora.
Porodilja godinu i po dana bez plate i zdravstvene knjižice
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", ova majka dvoje dece već godinu i po dana obija pragove i još uvek nije uspela da ostvari svoja zakonom zaštićena prava. Iako u radnom odnosu, ona od 16. januara prošle godine ne prima platu, zdravstvena knjižica joj je neoverena i nema prava na zdravstvenu zaštitu.
 
Aleksandra je, naime, zaposlena na neodređeno vreme u firmi "DEM-Helas" DOO u Somboru. Početkom februara 2017. godine ustanovljeno je da ima rizičnu trudnoću i da mora da miruje, pa joj je lekar otvorio bolovanje. Lekarska komisija joj produžava odsustvo 6. marta iste godine i ono traje do 6. septembra, kada otvara porodiljsko bolovanje.
 
"Firma u kojoj sam zaposlena je i dalje aktivno privredno društvo, ali više ne posluje. Zbog toga su svi radnici poslati na tržište rada još tokom aprila i maja 2017. godine, a ja sam ostala jedina zaposlena, jer po zakonu nisu smeli da me otpuste tokom bolovanja. U početku su me uveravali da će sve biti u redu sa mojim zaradama i doprinosima, ali to se do danas nije dogodilo. Bilo je potrebno samo da poslodavac otvori poseban, namenski račun za bolovanja, jer ima pravo na refundaciju moje zarade od države. Molim ih od maja prošle godine da me puste, kao sve moje kolege, da odem na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, da primam barem tu nadoknadu. Odgovora nema", kaže sagovornica beogradskog lista. 
 
Po nalogu Inspektorata za rad u Somboru, predmet Aleksandre Ilić je u Prekršajnom sudu već punih 14 meseci. Ta prijava se odnosi samo na neisplaćenu zaradu za prvih 30 dana bolovanja, jer za ostalo Inspektorat nije nadležan. U osmom mesecu trudnoće, obratila se i Policijskoj upravi Sombor, Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminala. Osnovno tužilaštvo u Somboru je nedavno izvestilo da "prati postupak pred Prekršajnim sudom i da nema potrebe da se pokreće novi postupak".
 
Obraćala se i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, Ministarstvu za rad, ministarki bez portfelja zaduženoj za demografsku politiku, Narodnoj skupštini...
 
"Rezultat svega je da već sedamnaest meseci, prvo održavam trudnoću, a sada odgajam dete bez ijednog dinara. Od poslodavca ne dobijam ništa, jer ne isplaćuje zarade, iako je aktivno privredno društvo, a ni od države jer taj isti poslodavac nije uplatio poreze i doprinose. Ukoliko sama dam otkaz, nemam apsolutno nikakva prava. Sve su mi svesno i bez srama uskratili. I odbijaju bilo kakav kontakt sa mnom, čak i telefonski. A po isteku porodiljskog bolovanja, trebalo bi da se javim na posao. Samo ne znam gde, kada firma ne posluje", pita se Aleksandra.
 
Aleksandra Ilić smatra da su poslodavci u Srbiji najzaštićenija vrsta, oni krše zakon, a ne bivaju kažnjeni. Trudnicama i porodiljama kojima su zakonom zaštićena sva prava - ta ista prava se u praksi oduzimaju. Zbog loših poslodavaca kažnjavaju se porodilje, u vremenu kada se sav akcenat stavlja na povećanje nataliteta.
 
Podsetimo, Zakon o finansijskoj podršci porodici koji je stupio na snagu 1. jula uveo je nekoliko novina koje će porodiljama i trudnicama osigurati finansijsku stabilnost, ali i otežati put do plate, jer sada umesto poslodavca moraju same da pribavljaju i predaju dokumenta. Opširnije OVDE.
  • Rešenje

    22.07.2018 20:39
    Neka država direktno plaća porodiljama poreze i doprinose na platu i isplaćuje plate, pa ovakvih problema neće biti.
    Ako može za zaposlene majke u javnom sektoru, neka plaća za sve.
    Valjda su sve majke iste .Ili nisu?
  • Lepa fotka

    22.07.2018 16:29
    Ali
    Nista nije jasno. Jel ta firma aktivna ili ne? Rekao bih ne iz teksta.
  • Utopija

    22.07.2018 15:06
    Kakva plata i zdravstveno, radjaaj breee ne odgadjaj!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.