Pokrajina: Planiraju se nove mere pronatalitetne politike

Pokrajina će, u skladu sa činjenicom da je u Srbiji 1. jula stupio na snagu Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom, napraviti i primeniti ove demografske mere, kažu u sekretarijatu za socijalnu politiku.
Pokrajina: Planiraju se nove mere pronatalitetne politike
Foto: 021.rs
U sekretarijatu su reagovali saopštenjem nakon teksta 021 da je Pokrajina ukinula novčanu pomoć za treće dete, koju isplaćuje od 2013. godine u iznosu od 12.000 dinara mesečno.
 
U sekretarijatu potvrđuju da, izmenom odluke o ostvarivanju novčane pomoći porodici u kojoj se rodi treće dete, Pokrajina prestaje da isplaćuje ovu pomoć posle ciklusa za 2018. godinu, te da se prelazi na primenu Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, čiji iznos pomoći majkama sa troje dece u istom iznosu, ali sa produženim rokom isplate od 10 godina.
 
"Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2018. godinu za pronatalitetnu populacionu politiku ukupno je planirano 664 miliona dinara, namenjenih za pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete 640 miliona dinara i sufinansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje za drugo, treće i svako naredno dete 24 miliona dinara. U prvoj polovini 2018. godine, za novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete utrošena su sredstva u iznosu od 322.09 miliona dinara, a za meru biomedicinski potpomognute oplodnje za drugo, treće i svako naredno dete isplaćena je pomoć za 60 parova u ukupnom iznosu od 12 miliona dinara", navode u sekretarijatu za socijalnu poltiiku i dodaju da će isplata novčane pomoći za treće dete za jul 2018. godine korisnicima biti početkom avgusta ove godine, nakon usaglašavanja potrebnih akata.
 
"Pored toga, Pokrajinska vlada je u junu ove godine osnovala Budžetski fond za pronatalitetnu populacionu politiku sa ciljem poboljšanja položaja porodica sa više dece za čega je planirano dodatnih 63 miliona dinara. Planirana sredstva koristiće se za rešavanje stambenog pitanja ili unapređenje uslova stanovanja supružnicima, vanbračnim partnerima i samohranim majkama kojima se rodi treće ili četvrto dete povodom čega će biti raspisan javni konkurs. Napominjemo da je u toku sagledavanje za donošenje i drugih mera u pravcu poboljšanja položaja porodica sa više dece kao što je Novčana pomoć za nezaposlene majke koje rode treće ili četvrto dete. Novim merama planirana sredstva za pronatalitetnu politiku biće u potpunosti i realizovana", kažu u Pokrajini.
 
Više o ukidanju ove vrste pomoći izmenom pokrajinske odluke čitajte OVDE.
  • Mengelic

    01.08.2018 12:25
    Kada ce da krenu sa obaveznim oplodjivanjem po kucama? Treba gajiti nove organe kada ponestane.
  • Déjà vu

    01.08.2018 11:37
    Lebensborn
    https://en.wikipedia.org/wiki/Lebensborn
  • Grunf

    01.08.2018 11:37
    Demografske mere po sns je da trudnice placaju drzavi a ne obrnuto

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".