FOTO: Seoska ambulanta kod Sombora ima najkraće radno vreme u Srbiji

Obaveštenje na vratima seoske ambulante u selu Telečka, 25 kilometara od Sombora, izazvalo je revolt meštana - lekar radi samo dva dana nedeljno po tri sata.
Radno vreme tokom jula, utorkom i petkom od 10 do 13 časova, odgovor je doma zdravlja "Đorđe Lazić" na situaciju koja je zadesila njihovu ambulantu u ovom, naudaljenijem selu u sklopu opštine Sombor.
 
Ostali su bez jedine doktorke koja je radila propisanih 40 sati nedeljno, a koja je premeštena kako bi zadovoljila potrebe ambulante u selu Kljajićevo, osam kilometara od Telečke. 
 
 
Naime, u Kljajićevu je jedan od lekara otišao dao otkaz kako bi otišao za Nemačku, a drugi lekar je uzeo godišnji odmor. Da bi se zadržalo propisano radno vreme od 40 sati nedeljno, doktorka iz Telečke je preseljena u ambulantu u susedno Kljajićevo, na žalost par hiljada stanovnika Telečke.
 
Ovo je izazvalo reakciju seoske mesne zajednice, koja je pisala gradonačelnici Sombora, predsedniku Skupštine grada i direktorici doma zdravlja. Kako za 021 kaže sekretar mesne zajednice Akoš Elveđi, dok se predsednik skupštine grada ogradio od odluke direktorke doma zdravlja i insistirao da je radno vreme lekara 40 sati nedeljno, direktorka je svoju odluku nazvala privremenom i odgovornost prebacila na proceduru, koja zahteva i da se od ministarstva sada mora tražili dozvola za dodatno zapošljavanje.
 
"Takođe nam je preko drugih medija poručila da se jedino naša mesna zajednica žalila, niko od građana joj se nije javio i lično požalio. Zato smo mi spremili radikalniju meru. Pokrenuli smo peticiju koju ćemo, uredno, sa potpisima, predati direktorici doma zdravlja. Tada će shvatiti koliko ovakva odluka pogađa malo selo, poput Telečke. Mladi su napustili ovo mesto, žive pretežno stariji ljudi kojima je medicinska pomoć potrebna dosta često. Pravo na zdravstvenu zaštitu je garantovano svakom građaninu i ne može nam biti ovako ograničeno. Na naše glasno negodovanje, direktorka je 'povećala' radno vreme na sedam sati dnevno, dva radna dana. To je i dalje nedostojno jer sve ostale ambulante imaju doktora na raspolaganju 12 sati svakog dana", kaže Akoš Elveđi za 021.
 
 
Kako objašnjava, svaka seoska ambulanta u sklopu doma zdravlja "Đorđe Lazić" ima više lekara od Telečke i bolje uslove da "pozajmi" doktora do pronalaska rešenja.
 
"Telečka je pet kilometara udaljena od Sombora, a Kljajićevo je između Telečke i Sombora, osam kilometara od Telečke. Na tri kilometra od Kljajićeva je Čonoplja, a pet kilometara od Kljajićeva je selo Svetozar Miletić. Ova sela su faktički 10 kilometara udaljena od Sombora i sva bliža u odnosu na nas. Jedino se kod nas radno vreme skratilo. Ovo je apsurd", navodi on za 021. 
 
Inače, Telečka je jedino selo u kojem u mesnoj zajednici ne sedi koalicija SNS-SVM, već grupa građana Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara.
 
"Ne želimo da zaključujemo da u ovoj situaciji politika igra ulogu, već želimo da tumačimo da je u pitanju nestručnost i nesposobnost direktorke doma zdravlja da organizuje svoju ustanovu", komentariše sekretar mesne zajednice.
 
Direktorka doma zdravlja u Somboru Emeše Uri nije se odazvala na poziv portala 021 da komentariše odluku koja je izazvala reakciju meštana Telečke.
  • potemkin je srbin

    19.08.2018 07:14
    Ne znam da li prolazite kroz ta sela, jer tamo je sve skoro pa napusteno. Ostali starci i rusevne kuce. Oni ni ne mogu na noge do ambulante ni da hoce. Lekar ne zivi u tim selima i dolazi sa strane iz grada jer u gradu zivi sa porodicom. Zato ako se neko povredi tamo u selu, nece hitna iz Sombora tek tako. Mora da padne na sred ulice i izvrne se, tj da crkne e tek onda mozda navrate. Vazno je da mrtvi i dalje glasaju jer ko ce ici do maticara po selima i mesnim zajednicama i proveravati dal je taj i ta ziv zaista. A mozda ih N1 nekad obidje i nadje mrtve-zive glasace.
  • Iliiy

    18.08.2018 06:22
    @RSrbija

    Da li ste ljuti ?
  • RSrbija

    17.08.2018 22:43
    Smrdojvodina
    Kakva pokrajina takve i ambulante.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina