Spajaju se gimnazije i stručne škole u Apatinu i Novom Kneževcu

Po dve srednje škole biće spojene u Novom Kneževcu i Apatinu, predviđeno je optimizacijom mreže srednjih škola u Vojvodini.
Spajaju se gimnazije i stručne škole u Apatinu i Novom Kneževcu
Foto: 021.rs
Gimnazija "Nikola Tesla" i Srednja građevinska i drvoprerađivačka stručna škola u Apatinu ubuduće će nositi ime Gimnazija i stručna škola "Nikola Tesla". Novoosnovana ustanova će imati mogućnost da obrazuje učenike u oblastima rada gimnazije, građevinarstva, šumarstva i obrade drveta. Ove dve srednjoškolske ustanove su već smeštene u istu zgradu, Gimnazija ima 206 učenika, a Građevinska škola 95. 
 
U Novom Kneževcu se spajaju Gimnazija i Srednja škola "Dositej Obradović", koje su takođe smeštene u istu zgradu. Gimnaziju pohađa 64 učenika, dok Srednju školu "Dositej Obradović" njih 292. Prilikom spoljašnjeg vrednovanja Gimnazija je dobila ocenu 1, dok je "Dositej Obradović" dobio najvišu ocenu 4.
 
"Saglasno organizacionom kriterijumu, odnosno da je u jednoj školskoj zgradi dozvoljen po pravilu rad jedne javne srednje škole, kao i kriterijuma da javna srednja škola postoji kao ustanova ako ima po pravilu minimum 200 učenika, predlog je spajanje ove dve srednje škole u jednu mešovitu, pod nazivom Gimnazija i stručna škola 'Dositej Obradović', sa četiri područja rada i mogućnošću obrazovanja na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku", navodi se u skupštinskoj odluci, uz dodatak da će spajanje ovih srednjih škola doprineti "optimizaciji, smanjenju troškova, boljoj organizaciji i efikasnosti u radu".
 
Iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje prethodno su za 021.rs najavili da će optimizacijom u Vojvodini biti obuhvaćeno šest srednjih škola. Ono što je za sada poznato jeste da je odlukom Vlade Srbije već spojeno 14 škola, ali da će se optimizacija nastaviti i u narednom periodu. 
 
U javnosti se od početka povela priča o tehnološkim viškovima, te se navodilo da bi viškovi mogli da budu direktori i nastavnici opšteobrazovnih predmeta. U Vojvodini su sindikati negodavali, jer, kako su rekli, nisu bili uključeni u donošenje odluka o spajanju škola, niti su bili kontaktirani. Ipak, predstavnici Sindikata u Srbiji su ranije poručili kako spajanje neće izazvati "dramatična pomeranja". Više o reakciji vojvođanskih prosvetnih sindikata čitajte OVDE.
 
Odluka o spajanju ovih škola naći će se pred poslanicima Skupštine Vojvodine, na sednici koja će se održati u utorak, 18. septembra. Između ostalog, oni će odlučivati i o mreži javnih srednjih škola, prema kojoj u Vojvodini ima 129 srednjih škola, koje su raspoređene u sedam okruga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.