Sremska Mitrovica: Osuđenik video linkom traži uslovni otpust iz zatvora

U zatvoru u Sremskoj Mitrovici sutra će biti prvi uspostavljen video link između zatvora i Višeg suda u tom gradu, povodom saslušanja okrivljenog koji je tražio uslovni otpust.
Sremska Mitrovica: Osuđenik video linkom traži uslovni otpust iz zatvora
Foto: Pixabay
Prvi osuđenik koji će povodom svoje molbe za uslovni otpust sudiji dati iskaz video linkom, osuđen je za utaju poreza.
 
Ovaj sistem pokrenulo je Ministarstvo pravde, tako što je uspostavilo je sistem audio-video veze između Višeg i Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici i KPZ Sremska Mitrovica, koji omogućava sudiji da pre puštanja osuđenog na uslovnu osudu izvrši razgovor sa njim, bez fizičkog dovođenja osuđenika u sud i angažovanja zatvorskih čuvara i vozila.
 
U Ministarstvu pravde za Tanjug kažu da ovaj sistem funkcioniše putem tehnologije Microsoft "Skype for Business", a Ministarstvo pravde licencu za navedeni softver dobilo iz državnog ugovora potpisanog sa kompanijom Majkrosoft.
 
KPZ Sremska Mitrovica nabavila je jedan računar za sebe i jedan za sud, da bi veza bila kvalitetna, dok je internet provajder povećao protok, kako ne bi bilo prekida u video linku.
 
Sistem je zamišljen kao pilot projekat, koji, ukoliko se pokaže uspešnim, treba proširiti na ostale sudove i kazneno popravne zavode u dinamici koju omogućavaju budžetska sredstva.
 
Ova inicijativa potekla je od upravnika zatvora i predsednika osnovnog suda koji su tražili da se uspostavi sistem koji će omogućiti sudiji razgovor sa osuđenim licem bez njegovog dovođenja u sud. Na ovaj način štedeće se i vreme, ljudski resursi, ali i novac koji bi se inače utrošio na voženje osuđenika.
  • Nemanja

    18.09.2018 18:14
    Punom parom!
    Nista kao otkrivanje 15 godina stare tehnologije! To je udarna vest! U normalnom svetu bi bila vest da je neko ko "sedi" zbog viskotehnoloskog kriminala npr. napravio i donirao takav sistem, to i je admin teski junior u stanju da uradi.
    Napredno, nema sta!
    Btw, postoji jedno 10 besplatnih alternativa SFBu... :)
  • Futog

    18.09.2018 18:09
    Ha ha
    Raniji otpust samo za onoga ko plati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.