Kovin: Rekonstrukcija makete toka Dunava rađene za Tita

Maketa toka Dunava koja se nalazi u Kovinu ove godine biće rekonstruisana.
Maketa je izlivena od betona i duga je 146 metara, sa vernim prikazom rečnog korita druge po veličini evropske reke. Prikazuje podatke o dubini, širini, meandriranju, kao i rukavce, ade, pritoke i uvale.
 
Pre početka izgradnje "Đerdapa" 1964. godine, bilo je neophodno stručno prikazati kako će izgradnja hidroelektrane uticati na tok Dunava i njegovo priobalje, naročito od brane uzvodno do ušća Tise u Dunav. Maketa je rađena za prikaz predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.
 
Zahvaćenu zubom vremena i neodržavanu, maketu ove godine očekuje potpuna rekonstrukcija, koja podrazumeva zamenu pumpi, sanaciju korita, izradu staze pored makete, postavljanje javne rasvete, urbanog mobilijara i elektronske table koja prikazuje ceo tok Dunava, sa informacija o značajnim mestima kroz koja prolazi, navode u Turističkoj organizaciji Kovina.
 
Maketa pruža podatke nautičarima, koji tačno mogu videti kako reka meandrira, gde su nasipi, kakvi su uslovi za plovidbu i mesta kroz koja reka prolazi, ali i svim ostalim posetiocima.
  • VladimirNS

    18.09.2018 18:24
    @?
    Tok je od uliva Tise (Starog Slankamena) do Đerdapa. Maketa je izrađena da bi se drugu Titu prikazalo kakav će uticaj na tok i priobalje Dunava imati izgradnja hidrocentrale u Đerdapu. Kod Starog Slankamena bi izgrađena brana izazvala porast vodostaja za 1-2 centimetara.
    Priča se da Tito nikada nije došao u Kovin i video ovu jedinstvenu, betonsku maketu oko koje je uloženo toliko truda.
  • ?

    18.09.2018 13:46
    Tok od Schwarzwalda do Crnog Mora ili samo od Bezdana do Đerdapa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.