FOTO: Nacistička kašika u escajgu zrenjaninske bolnice?

Kašika na kojoj se nalazi ugraviran nacistički orao sa kukastim krstom i natpis "HLaZ" izazvala je veliku pažnju na društvenoj mreži "Redit“.
FOTO: Nacistička kašika u escajgu zrenjaninske bolnice?
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Tvrdi se da je fotografija komada escajga napravljena u jednoj zrenjaninskoj bolnici.
 
Orao sa kukastim krstom je prilično jasan simbol, dok natpis na komadu escajga "HlaZ" najverovatnije označava jedinicu iz koje je kašika potekla.
 
Moguće je da je reč o "HilfsLazarett Zug", što je bila medicinska jedinica, pa je moguće da je u nekom trenutku bila stacionirana u Zrenjaninu ili da je snabdevala bolnicu materijalom. 
 
Iako se ne može sa sigurnošću utvrditi kako je kašika dospela u bolnicu, zna se da je Zrenjanin, tokom okupacije u Drugom svetskom ratu iz Petrovgrada preimenovan u Veliki Bečkerek, bio centar okupacione vlasti za Banat. 
 
Nakon ulaska nemačkih trupa u Petrovgrad 14. aprila 1941. godine u gradu je uspostavljena zloglasna policijska prefektura Juraja Špilera i koncentracioni logor u današnjoj ulici Cara Dušana, kroz koji je, tokom dve godine postojanja, prošlo više hiljada ljudi. 
 
Jedinice Crvene armije oslobodile su grad 2. oktobra 1944. godine.
 
  • Ispravka

    23.09.2018 16:34
    Haah
    Veliki Beckerek,Petrovgrad pa Zrenjanin,tim redom.
  • Ajde?!

    23.09.2018 13:57
    "Zna se da je Zrenjanin, tokom okupacije u Drugom svetskom ratu iz Petrovgrada preimenovan u Veliki Bečkerek"

    A ne zna se da je Veliki Bečkerek preimenovan u Petrovgrad?
  • Prle

    23.09.2018 12:59
    Da
    Ostalo im od njihovog dede!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina