Lasica digla uzbunu u CERN-u

Naučnici su danas bili primorani da privremeno obustave rad najvećeg svetskog akceleratora čestica, Velikog hadronskog sudarača, jer je u složenu mašinu ušla lasica.
Portparol Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Arno Marsolije izjavio je da je privremeno obustavljen rad pošto je lasica ušla u transformator koji napaja uređaje električnom energijom što je izazvalo prekid struje u postrojenju.
 
Marsolije je dodao da bi akcelerator čestica trebalo da bude pušten u rad za nekoliko dana navodeći da je pronađena lasica koja je uginula.
 
Tokom prvog trogodišnjeg perioda funkcionisanja, CERN-ov akcelerator čestica ili Veliki hadronski sudarač na švajcarsko-francuskoj granici, nedaleko od Ženeve, korišćen je za otkriće subatomske čestice o kojoj se dugo teoretisalo, poznate kao Higsov bozon, bez koje čestice ne bi mogle da se drže zajedno, i bez koje ne bi bilo materije.
 
Otkrivanje Higsovog bozona doneo je naučnicima Fransoau Angleru i Piteru Higsu Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine.
 
Autor: Beta
  • Bravo za lasicu

    30.04.2016 23:31
    Lasica - spasitelj sveta. Naučnici - slon u staklarskoj radnji.
    Zemlja - uništena rajska bašta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.