VIDEO: U narednim nedeljama Mars najbliži Zemlji

Tokom narednih nekoliko nedelja Crvena planeta biće vidljiva golim okom.

Mars se posliednji put ovako približio Zemlji pre 11 godina, a u narednih nekoliko nedelja Crvenu planetu na udaljenosti od 75,96 miliona kilometara posmatrači će moći da uoče bez ikakve opreme.

Prlibližavanje će se dogoditi 30. maja i trajaće dve do tri nedelje.

Mars, koji inače retko može da se uoči bez specijalne opreme, sada će biti vidljiv zahvaljujući poravnanju Sunca i Marsa, dok se zvezda i planeta budu nalazile na suprotnim stranama Zemlje. Tako će Mars formirati trougao sa Saturnom i Antaresom, pa bi na nebu trebalo da svetlucaju crveni Mars i žuti Saturn.

Detaljnije objašnjenje možete čuti u NASA-inom videu:

Teme

Mars
  • doh

    25.05.2016 22:28
    mars je uvek vidljiv golim okom, ne radi se o tome. nego sad će biti sjajniji nego inače.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.