VIDEO: U narednim nedeljama Mars najbliži Zemlji

Tokom narednih nekoliko nedelja Crvena planeta biće vidljiva golim okom.

Mars se posliednji put ovako približio Zemlji pre 11 godina, a u narednih nekoliko nedelja Crvenu planetu na udaljenosti od 75,96 miliona kilometara posmatrači će moći da uoče bez ikakve opreme.

Prlibližavanje će se dogoditi 30. maja i trajaće dve do tri nedelje.

Mars, koji inače retko može da se uoči bez specijalne opreme, sada će biti vidljiv zahvaljujući poravnanju Sunca i Marsa, dok se zvezda i planeta budu nalazile na suprotnim stranama Zemlje. Tako će Mars formirati trougao sa Saturnom i Antaresom, pa bi na nebu trebalo da svetlucaju crveni Mars i žuti Saturn.

Detaljnije objašnjenje možete čuti u NASA-inom videu:

Teme

Mars
  • doh

    25.05.2016 22:28
    mars je uvek vidljiv golim okom, ne radi se o tome. nego sad će biti sjajniji nego inače.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.