VIDEO: Kako se ponašati u kružnom toku?

Mnogi vozači nisu baš najsigurniji šta treba da rade kada ulaze u kružni tok.

Jedna od stvari koje zbunjuje vozače i u kojima često greše jeste kada se uključuje žmigavac. Prilikom ulaska u kružni tok uključuje se levi žmigavac, a pre nego što se izađe, obavezno je blagovremeno o svojoj nameri obavestiti druge učesnike u saobraćaju uključivanjem desnog žmigavca.

Takođe, pri ulasku u kružni tok važno je da obratite pažnju na činjenicu da vi nemate prednost već automobili u kružnom toku, koji vam dolaze sa leve strane. Svi koji vam dolaze sa leve strane imaju prednost, ali kada se jednom nađete u kružnom toku, vi imate prednost.

Mnogi se zbune i prilikom odabira prave trake pri napuštanju kružnog toka, a da lako razumete i savladate ova pravila, može vam pomoći sledeći video:

  • Станко

    24.08.2018 17:15
    Талалалалала
    Најглупља ствар је да возило у спољној траку има предност у односу на возило у унутрашњој траку. Тај се креће брже од возила у унутарњој траку и буквално га претиче са десне стране, узимајући у обзир да је пропустио возило улазећи у кружни ток и дао му предност пошто се кретало кружним током. Претицање са десне стране је прекршај и возило у спољној траку кружног тока никако небо смело имати предност.
    Ако возило пре уласка Србије ка у кружни ток нема вертикални знак,обрнути троугао, да наилази на цесту са првенством пролаза, има на асвалту хоризонтално дебелу попреку линију која исто значи. Значи да увек има предност возило у кружном току, без обзира у којој је траку.
  • Po zakonu

    07.10.2016 22:00
    Ovo sto je postavljeno nije po nasim zakonima. I savetovao bih redakciji da skloni video i taj clanak jer tako obelezene kruzne saobracajnice ne postoje kod nas.
    I problem je sto "obucavate" vozace POGRESNO!

    1. Po zakonu o saobracaju ne postoji posebno pravilo vezano za kruzni tok.
    2. Vozila u kruznom toku imaju prednost SAMO ako je tako obelezeno, u suprotnom vazi pravilo desne strane.
    3. Kretanje kruznim tokom sa dve trake je isto kao i kretanje putem sa dve trake.
    4. Desna traka sluzi za pravo i desno.
    5. Iz kruznog toka se izlazi samo desnom trakom uz obavezni desni pokazivac pravca.
    6. Leva odnosno unutrasna traka je za pravo.

    Da pojasnim:
    - Iz leve odnosno unutrasnje trake nije dozvoljeno preseci desnu traku i izaci iz kruznog toka,
    neophodan je postepeni prelazak u spoljnu traku pa izlazak uz pokazivac pravca.
    - Desnom odnosno spoljnom trakom se izlazi ili vozi pravo SEM ako nije oznaceno drugacije.
  • Vaske

    04.08.2016 19:55
    @G
    Da dragi gospodine/gospođo G, ja mislim da to zaista dolazi iz mog vozačkog neiskustva. A vaš komentar dolazi iz lošeg čitanja. U mom prethodnom komentaru sam napisao da govorim isključivo o kružnom toku sa dve trake.
    Dakle, ako sam govorio o kružnom toku sa dve trake, što je i tema ovog teksta, to sigurno znači da neki sa više traka nisam ni video.

    Srećno vam prestrojavanje u kružnom sa dve trake i kao što je neko već napisao, nadam se da se nećemo sresti u nekom od njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.