Apel na Australijance da se ne izjašnjavaju kao džedaji

Na građane Australije je apelovano da se na sledećem popisu stanovništva ne izjašnjavaju kao džedaji, jer bi to moglo da upropasti rezultate.

Ono što je počelo kao šala još 2001. godine danas predstavlja pravi problem jer sve više ljudi kao svoju religiju označava pokret džedaj, fiktivnu ideologiju iz franšize Star Wars. Kao protivteža pokrenuta je kampanja "Don’t Mark Yourself As Jedi" ili "Nemojte se izjasniti kao džedaj" koja za cilj ima podizanje svesti o lošim aspektima takvog izjašnjavanja.

Rezultati popisa stanovništva iz 2011. godine pokazali su da više od 65.000 Australijanaca sebe smatra džedajima koji slede Silu. To znači da broj džedaja prevazilazi broj pravoslavaca ili adventista i da je gotovo jednak broju sikha u Australiji. Zbog te činjenice koja zamućuje pravu sliku broja pripadnika religijskih zajednica, nova kampanja poziva džedaje da se izjasne drugačije, odnosno da na popisnom listiću označe "bez religije".

Pored remećenja broja verskih zajednica, povećan broj džedaja zapravo menja ukupan broj vernika koji je naizgled veći nego što zaista jeste, što opet utiče na državni budžet ili novac koji treba da se podeli različitim verskim zajednicama.

Naravno, pored toga što većina građana na šaljivo izjašnjavanje gleda kao na zabavu, postoje osobe koje pokret džedaja smatraju izuzetno ozbiljnim.

Popis stanovništva u Australiji se obavlja svakih pet godina, a sledeći je zakazan za 8. avgust.

  • Andrija Šrek

    03.08.2016 15:37
    ??
    Čekajte, zar nisu SVE religije fiktivne?
  • mila

    03.08.2016 12:12
    Zanimljivo☺

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.