Gradić u kome je plata 1.200 evra, kirija 15 evra, a kriminala nema

Zbog prevelike navale za useljenje Marinaleda, gradić na jugu Španije, uvela je liste čekanja.
Čeka se i po dve i po godine, jer tamo ne znaju za nezaposlenost. Dok je nezaposlenost u Španiji dostigla stopu od 27 odsto, u Marinaledi je ostvarena gotovo puna zaposlenost.
 
Do sada je izgrađeno oko 350 kuća, a u iduće dve godine trebalo bi da se izgradi još oko 250. U ovom gradiću u Andaluziji živi oko 2.700 stanovnika.
 
Prosečna mesečna plata za zaposlene iznosi 1.200 evra. Možda se ne čini puno, ali kad se pogleda cena stanovanja koja kod njih iznosi 15 evra mesečno, jasno je da se s takvom platom može sasvim pristojno živeti.
 
Stanovnici Marinalede se ne boje da izraze svoja politička uverenja u obliku grafita i murala s porukama podrške i solidarnosti sa zemljama poput Kube i Venecuele. Ulice nose nazive slavnih boraca za radnička prava kao što su Federiko Garsija Lorka i Pablo Neruda.
 
Odluke u ovom gradiću donose se direktno demokratskim putem na nedeljnim sastancima koje obično posećuje oko 300-400 ljudi. Zanimljivo je i da nema policije, jer nema ni kriminala.
  • Branko

    16.08.2016 23:43
    za Vaskrsija
    Ako ti podjes tamo onda tamo vise nece biti tako kao sto je sad, a valjda i sam mozes da se domislis zasto.
  • Васкрсије

    16.08.2016 23:04
    Чуо сам за овај градић још пре две године. Ако је тако заправо ко што пишу медији онда свака част. Бежмо тамо :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.