Kriminalci koji koriste parfem biće odmah otkriveni

Otkrivanje tragova parfema može da pomogne u hvatanju kriminalaca, tvrdi najnovije istraživanje.

Naučnici su došli do saznanja da hemijska komponenta mirisa može da se prenosi sa odeće jedne osobe na drugu, čak iako je kontak jako kratak. Tim stručnjaka sugeriše da parfemi imaju potencijal da se koriste kao tragovi u policijskim istraživanjima.

"Analiza mirisa može da bude veoma značajna u slučajevima u kojima je bilo bliskog fizičkog kontakta, poput seksualnog zlostavljanja", piše časopis "Nauka i pravda".

Vođa ovog projekta Sajmon Gergel, sa Univerziteta u Londonu kaže kako ovakvo istraživnaje ima potencijala jer veliki broj ljudi koristi parfeme, čak 90 posto žena i 60 posto muškaraca. Naučnici su istražujući jedan muški miris, utvrdili da su neke od glavnih hemijskih komponenata parfema lako prešle sa jedne odeće na drugu.

Za samo minut, kad se dva materijala dotaknu, od 15-44 hemijskih komponenti se prenese na drugo parče tkanine. Ako se povećava vreme kontakta, povećava se i broj prenesenih komponenti.

Doktorka Rut Morgan, direktorak Centra za forenzičku nauku, kaže kako je ovo pilot studija, ali da su ipak uspeli da pokažu da se vrši prenos parfema, pa će dalje nastaviti sa podrobnijim istraživanjima. Tim dodaje da ovakav vid dokaza ne bi trebalo da bude jedini u nekim slučajevima, već da treba da se kombinuje sa drugima i na taj način da upotpuni istragu i da pomogne istražiteljima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.