VIDEO: Prvi arapski grad u BiH - građanima BiH ulaz zabranjen

U Bosni i Hercegovini nikao je prvi arapski grad, pod nazivom Resort Osenik, gde su vlasnici svih kuća Arapi, a za vreme letnje sezone ulaz građanima iz BiH u grad je zabranjen.

Reč je o prvom naselju u BiH zatvorenog tipa, koje je ograđeno visokom ogradom i ima privatno osiguranje. U njemu trenutno ima oko 160 kuća, uz veliki broj pratećih sadržaja, a u sredini grada se nalazi veliko jezero.

Tokom leta, građani BiH u grad ne mogu ući osim ako tamo rade - kao konobari, spremačice, agenti osiguravajućih kuća i slično.

"Vlasnici kuća su Arapi i oni ne žele da se mešaju sa lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoje običaje kad je reč o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi i slično, i ne žele da ih u tome iko ometa ili čudno posmatra", kaže neimenovani izvor za biznisinfo.ba. Zbog toga je, dodaje isti izvor, grad idealan za njih, jer se tu osećaju kao kod kuće, a jedina neobičnost je to što su svuda okolo voda i zelenilo.

Oni će u tom gradu provoditi letnje mesece u prijatnim klimatskim uslovima, a potom će se vraćati u svoje domove, kaže taj izvor, navodeći da su kuće prodavane po ceni od 150 do 160 hiljada evra pri čemu nisu ni bile nudjene na tržištu BiH, ali u Kuvajtu, odakle je vlasnik, "nisu silazile s TV-a".

Projekat izgradnje naselja koje će moći da pruži smeštaj za 1.125 turista pokrenut je 2013. godine, a koštao je oko 50 miliona konvertibilnih maraka. Naselje je otvoreno u oktobru prošle godine.

Teme

BiH
  • Novi dođoši

    24.10.2016 11:48
    "Oni će u tom gradu provoditi letnje mesece u prijatnim klimatskim uslovima, a potom će se vraćati u svoje domove,"...
    SVE DOK JEDNOM NE ODLUČE DA IM JE TU LEPŠE, PA SE VIŠE NE VRATE KUĆI. E, onda će i Bosanci videti kako je sa dođošima...
  • Zivan

    23.10.2016 06:57
    Blizu kog otvrenog gradića se nalazi ovo naselje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.