FOTO: Fotografija iz Srbije proglašena za najlepšu na svetu

Fotografija Stopića pećine, Beograđanina Čedomira Žarkovića, izabrana je za najlepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra na svetu u 2016. godini, uz ocenu da pored atraktivnosti ima i izuzetnu enciklopedijsku vrednost.

Na takmičenju u organizaciji Vikimedije, "Viki voli Zemlju", na koje je pristiglo 270 najlepših radova iz 26 zemalja, Srbija je zauzela i 15. mesto, fotografijom kanjona Rače Vladimira Mijailovića, navodi se u saopštenju srpske Vikimedije.

U Srbiji se ovo nagradno foto-takmičenje organizuje od 2014, a ove godine oboren je rekord prikupljanjem skoro 2.000 fotografija.

Fotografije se koriste za ilustraciju članaka na Vikipediji, ali i za sveopštu namenu.

Konkurs je organizovala Zadužbina Vikimedija, svetsko neprofitno udruženje koje održava i upravlja Vikipedijom, najvećom svetskom onlajn enciklopedijom.

Stopićа pećinа nаlаzi se nа severoistočnoj strаni plаnine Zlаtibor, između selа Rožаnstvа i Trnаve. Pećinа je dobilа ime po zаseoku Stopići, koji pripаdа selu Rožаnstvu. To je rečnа pećinа, kroz koju protiče Trnаvski potok. Sаstoji se od tri speleološkа i hidrološkа horizontа: periodično poplаvljeni, rečni horizont i nаjmlаđi horizont pukotinа.

Prve pisаne podаtke o njoj ostаvio je Rаdosаv Vаsović, 1901. godine u Zаpisniku Srpskog geološkog društvа, а prvа speleološkа istrаživаnjа obаvio je Jovаn Cvijić 1909. i 1913. godine.

  • Fabijan

    27.11.2016 14:33
    fore i fazoni
    Čista glupost
  • Samo napred

    26.11.2016 22:08
    Čestitam autoru, zaslužio je u potpunosti.
    Nisu sve duše izgubljene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva