Ko je na Balkanu najsrećniji?

Stanovnici Makedonije su, posle žitelja Kosova, nasrećniji na Balkanu, rezultat je ankete agencije za ispitivanje javnog mnjenja Brima Galup.

U anketi se 52 odsto ispitanih Makedonaca izjasnilo kao srećno, dok je 10 odsto reklo da se oseća nesrećnim, tako da je makedonska "neto sreća" plus 42 odsto.

Jedino stanvnici Kosova imaju veću "neto sreću" – plus 45, pošto se 56 odsto anketiranih izjasnilo da su srećni.

U Srbiji je izmerena "neto sreća" od plus 38 odsto, odnosno srećnim se izjasnilo 48 odsto anketiranih, a nesrećnim 10 odsto. Iza Srbije se nalazi Albanija gde je "neto sreća" 35 odsto, odnosno 49 odsto stanivnika je srećno, ali se 14 odsto oseća nesrećno.

Najmanje zadovoljni ličnim životom su anketirani u Grečkoj, gde je "neto sreća" plus 21 odsto, pošto se 34 odsto smatra srećnim, a 13 odsto kaže da nije srećno. Medju Grcima je i najviše neutralnih po pitanju lične sreće – 52 odsto.

Anketa je pokazala i da su građani Makedonije optimističniji od suseda iz EU, ali manje optimistični od žitelja Kosova i Albanije.

Na pitanje da li smatrate da će 2017. biti bolja, gora ili ista, u Makedoniji je optimizam izrazilo 39 odsto, a pesimizam 21 odsto ispitanih, čime je optimizam makedonskih građana u ukupnom rezultatu plus 18, dok je u susednim članicama EU Grčkoj minus 30, a u Bugarskoj minus pet.

Ispred Makedonaca po optimizmu su stanovnici Kosova sa plus 33 i Albanije sa plus 35, dok je u Srbiji sa neto rezultatom minus jedan, skoro jednak broj optimista - 30 odsto i pesimista - 31 odsto.

Anekta o tome koliko se ljudi osećaju srećnima i kakva su im očekivanja Vin Galup internešnala, čiji je Brima deo, sprovedena je u 66 zemalja sveta, a u Makedoniji je obavljena od oktobra do decembra 2016. godine.

  • Čučuk Stana

    01.01.2017 23:12
    Kad saznam javiću...mada ne želim da saznam!!Burt
  • Fric

    01.01.2017 21:52
    Srećna 2017
    Vojvođani jesmo li srećni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti