Restoran "Robin Hud": Naplaćuje bogatima i hrani siromašne

Ukusna, kvalitetna hrana i čaše od kristala za beskućnike? Zvuči nestvarno, ali nije - barem u Madridu, gde postoji upravo takav restoran na usluzi siromašnima.
U španskom "Robin Hud" restoranu beskućnike potpuno besplatno ugošćuju profesionalni konobari, služeći im jela vrhunskih kuvara.
 
Toplo su tako dočekali 48-godišnjeg Luisa Galjarda, čoveka koji se u hladnoj noći, obučen u dva kaputa ušetao u restoran. Otpratili su ga do stola s crvenim stolnjakom, ispod velikog lustera. Te večeri posluživala se čorba od pečuraka i pečena ćuretina s krompirima, a za desert su se nudili puding od vanile i jogurt. Galjardo, koji je završio na ulici nakon to mu je propala računovodstvena firma, kaže da ga obrok podseća na božićne večere u njegovom domu, pre nego što je zbog dugova morao da ga proda.
 
Dnevno u restoranu "Robin Hud" jede oko stotinu beskućnika i siromašnih, u dve smene, a troškove plaćaju ostale mušterije koje u restoran dolaze tokom jutra i na ručak. 
 
Idejni tvorac, otac Anhel Garsija Rodrigez, regrutovao je osoblje luksuznih hotela i slavne kuvare, koji su angažovani jednom nedeljno. Kaže da mu je cilj bio da siromašni jedu s istim dostojanstvom kao i oni koji sebi mogu priuštiti daleko više od njih, da ne piju iz plastičnih čaša, kao i da to vreme provedu u atmosferi druženja i razgovora. 
 
Pravila kažu da je pevanje dozvoljeno ukoliko ne smetaju drugim mušterijama. Mogu koristiti besplatni internet i pozajmiti mobilni telefon ako im treba za poziv. Mogu doneti i svoju hranu pa naručiti samo piće, a nudi im se i da pravovremeno rezervišu kuhinju i sami kuvaju povodom rođendana ili neke druge važne prigode.
 
Začetnik restorana "Robin Hud" takođe je uredio jednu napuštenu crkvu i od nje učinio jedinu sakralnu građevinu koja je otvorena 24 sata dnevno. To je mesto gde se beskućnici mogu odmoriti i zgrejati se, popiti besplatnu kafu, gledati televizor, spavati ili ići na misu.
  • Ćufta

    28.01.2017 11:05
    Bravo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva