FOTO: Retko viđene slike koje je naslikao Hitler

Pre potpisivanja izvršnih odredbi čija je posledica smrt miliona nevinih ljudi i uništenja zapadnog sveta kakav je do tad bio, Adolf Hitler je bio čovek s izraženom umetničkom stranom - kao slikar.
Ovaj Austrijanac u osnovnoj školi je bio dobar učenik, dok je u srednjoj podbacio - kako je sam govorio, zbog sukoba sa svojim ocem i inata. Nakon završetka srednje škole, Adolf nije nastavio s daljim školovanjem. Mogli bismo ga nazvati i lenjim, jer nije pokazivao želju ni za kakvim radom, a finansijsko stanje porodice i roditelji ga nisu prisiljavali na to. 
 
Umesto toga, uz podršku svoje popustljive majke, proveo je dve godine živeći neurednim životom, čitajući knjige, svirajući klavir, slikajući i sanjajući da će jednom postati veliki umjetnik. Ovo razdoblje je opisao kao "najlepše u životu". 
Ipak, 1907. Adolf je shvatio da želi nešto da uradi sa svojim životom, a jedina nit vodilja mu je bila želja za umetničkim ostvarenjem. Odlučio je da upiše Akademiju likovnih umetnosti u Beču. Nije uspeo da se upiše; ušao je u uži izbor kandidata, ali je ispao u drugom krugu ocenjivanja. Kasnije je priznao da mu je neuspeh bio šok budući da je bio potpuno siguran u sebe. 
 
Profesor koji ga je ocenjivao komentarisao je da su mu prikazi građevina vrlo dobri, što je mladog Hitlera podstaklo da se zainteresuje za arhitekturu. Iako tvrdi da je tada odlučio da postane arhitekta, i naredne godine je pokušao da upiše akademiju umetnosti, ali tada je ispao već u prvom krugu. 
 
Iako nije upisao akademiju, Hitler je odlučio da se preseli u Beč. U Beču je Hitler razgledao kulturne znamenitosti i kovao planove o potrebnim arhitektonskim promenama, a navodno ga politika nije zanimala. Kad je od preminule tetke dobio nasledstvo preselio se u skromni dom za samce i životario slikajući razglednice koje je jedan njegov kolega prodavao po kafanama. 
 
Hitler je svoje slike nazivao prosečnim i amaterskim, iako je na njima pristojno zarađivao. 
 
  • lopov

    08.03.2017 22:26
    Bolje da se bavio slikarstvom nego plcakom. Kad lopov bude resen da uizima po cenu ubistva vlasnika imovine pa to preoblici u ideologiju postaje fasista.
    Ne ume ovako da naslika ko nema talenat akademija ne pomaze a akademski rad se primeti iz aviona.
  • Dragan

    08.03.2017 20:12
    @mrva
    Tacno, jer profesori lece komplekse, posto ne umeju da prenose znanje, pa je lakse raditi "neo art", stilizovanje i slicne gluposti. I onda prave izlozbe.
    Na zalost...
  • mrva

    08.03.2017 11:51
    kriterijum
    većina koja završi Akademiju u Novom Sadu ne ume da uradi ovakve radove

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.