Brazilsko pleme dobija odštetu zbog pada aviona u rezervat

Jedna od najvećih brazilskih avio-kompanija "Gol" pristala je da brazilskom plemenu Kajapo plati 1,3 miliona dolara odštete zbog pada aviona u njihov rezervat 2006. godine.
Pleme je odbilo da se vrati u oblast gde je avion pao, jer je ona, kako kažu, sada "zagađena i prokleta" zbog prisustva mrtvih, prenosi BBC.
 
Avion te brazilske avio-kompanije se u septembru 2006. godine pri komercijalnom letu sudario u vazduhu sa privatnim avionom, u državi Mato Groso iznad Amazonske prašume, gde se nalazi rezervat plemena Kajapo.
 
Privatni avion, koji je leteo ka SAD, morao je prinudno da sleti na obližnji aerodrom. Međutim, avion kompanije "Gol" srušio se usred rezervata, a tom prilikom je poginulo 154 putnika. Istraga brazilske vlade pokazala je da su greške napravili dva američka pilota i ljudi iz kontrole letenja u Brazilu.
 
Pre dve godine, šefovi plemena tražili su od organizacije "Funai" da im pomogne oko kompenzacije, a kako se navodi, uspeli su da sa avio-kompanijom postignu vansudski sporazum.
 
Poglavica Kajapo plemena Raoni Metuktir postao je poznat kada je sa britanskom rok zvezdom Stingom proputovao svet, kako bi ukazao na problem uništavanja kišnih šuma u Amazonu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti