Paukovi bi mogli da pojedu sve ljude za godinu dana

Verovatno i ne slutite da vas, u trenutku čitanja ovog teksta, neke oči posmatraju iz ugla prostorije u kojoj se nalazite. A gotovo sigurno su tamo.
To su oči pauka, najpoznatijeg arahnida, koji ima nezajažljiv apetit. Pored toga, njegova porodica vrlo je brojna, pa kada bismo na jedan kantar stavili sve paukove sveta, njihova težina bila bi 25 miliona tona (poređenja radi, biomasa svih ljudi na Zemlji se procenjuje na oko 287 miliona tona). 
 
Međutim, novo istraživanje koje su objavili Martin Nifeler i Klaus Birkhofer u časopisu "Science of Nature", pokazuje da ti paukovi godišnje pojedu između 400 i 800 miliona tona plena, što znači da bi bez problema mogli da pojedu kompletno čovečanstvo i da im ostane mesta za još hrane. 
 
Kada bi čovek težak 100 kg jeo količinu hrane, srazmernu onoj koju pojede jedan pauk, svakog dana bi morao da pojede oko 10 kg mesa. 
 
Da bi došli do tog otkrića, Nifler i Birkhofer su se bavili sofisticiranim procenama dosadašnjih otkrića kojima je utvrđeno koliko paukova živi na svakom kvadratnom metru tla na njihovim glavnim staništima na svetu, kao i prosečna količina hrane koju mogu da pojedu paukovi različitih veličina za godinu dana. 
 
Ranije studije su pokazale da je u nekim staništima, broj paukova na jednom kvadratnom metru prostora 131. dok u nekim može da dostigne i više od hiljadu jedinki, na toj površini. 
 
Iako svi ovi podaci deluju zastrašujuće, treba imati u vidu da rasprostranjenost paukova i njihova alavost, zapravo ide na ruku ljudima. Naime, pošto uglavnom jedu druge bube, to znači da imamo manje štetočina u baštama, manje komaraca u dvorištima i manje muva u kući. 
 
Dakle, umesto da ih se plašimo, trebalo bi da smo im zahvalni.
  • Pokemon

    12.04.2017 12:25
    Steta sto ne jedu politicare...
  • Igor

    11.04.2017 13:12
    Hvala paukovima.... sto me jos nisu pojeli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.