Kada su u Srbiji počela da se nose službena odela?

Službena odela, kao posledica evropeizacije Srbije, uvode se u 19. veku.
Kada su u Srbiji počela da se nose službena odela?
Foto: Pixabay
Obavezu nošenja službenih odela imali su: vojna lica, policija, carinici, finansijski službenici, vatrogasci, poštari, železničari, brodari, rudari, šumari, prosvetari, članovi sportskih udruženja, predstavnici, crkve i diplomatski predstavnici. 
 
Zajedničko za sva službena odela jeste da su zadržala elemente tradicionalnog, ali se prati i uticaj zemalja na sve, od izbora materijala do najsitnijih ukrasnih detalja. U diplomatskoj službi bila su u upotrebi službena odela za služitelje Ministarstava inostranih poslova u zemlji i diplomatske predstavnike za vreme obavljanja misije u inostranstvu. 
 
Tridesetih godina 20. veka izvanredni poslanik i opunomoćeni ministar su nosili sledeće: frak od tamnoplave čoje sa jednorednim zakopčavanjem, sa sedam zlatnih dugmadi sa državnim grbom. Skutovi izvezeni šarom samo od krinovog cveta oivičenom zlatnom trakom; jaka: (okovratnik), uspravljena od kadife boje višnje, izvezena palminim grančicama i krinovim cvetom, ivica optočena zlatnim gajtanom; prsa: izvezena palminim grančicama i krinovim cvetom, oivičena zlatnim gajtanom; zarukavlje: od kadife boje višnje, izvezeno krinovim cvetom i palminim grančicama, optočeno zlatnim gajtanom. Šešir je bio crne boje, dvorogi, od svilenog filca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti