Međunarodni voz menja trasu da bi prošao pored kuće poljske premijerke

Međunarodni voz na liniji Beč-Varšava s vagonima za Prag i Budimpeštu koji poslovni ljudi iz Katovica koriste kao najzgodniju jutarnju poslovnu vezu da stignu na sastanke u Varšavu, od 10. decembra menja trasu i zaobilazi veliki centar Katovice da bi mu prva stanica bila mestašce u kojem živi poljska premijerka Beata Šidlo.
Međunarodni voz menja trasu da bi prošao pored kuće poljske premijerke
Foto: Pixabay (ilustracija)
Poljaci su za izmene, koje bez prvog jutarnjeg poslovnog voza ostavljaju ključni industrijski centar Šlezije s preko 300.000 stanovnika, kako bi međunarodni voz "Šopen" pokupio putnike iz mestašca premijerke od 12.000 stanovnika, saznali iz čeških redova vožnje.
 
"Potencijal putnika iz opština Ošvjenćim uključujući tu i Bžešče je oko 20.000 putnika", saopštila je portparolka Poljskih železnica "Intersiti" Agnješka Serbernjska, ali je odbila da odgovori koliki je potencijal Katovica, pošto je to "poslovna tajna".
 
Po proračunima poljske televizije TVN24, u tom slučaju vozom "Šopen" morali bi da se voze bukvalno svi stanovnici premijerkinog mesta Bžešče, uključujući penzionere i novorođenčad, a sve opštine u oblasti Ošvjenćima imaju svega 21.000 stanovnika.
 
Bžešču je ovo prva direktna železnička veza bez presedanja s Varšavom, ali od februara može da se pohvali nečim što nemaju ni neki veliki gradovi, pošto su Poljske železnice promenile red vožnje tako da tu staju čak dva međunarodna voza – iz Krakova za Prag i za Budimpeštu.
 
Železnice su počele da zaustavljaju vozove u mestu gde živi premijerka Šidlo, pošto je posle manjeg saobraćajnog udesa u Ošvjenćimu u kojem se ugruvala, rekla da bi se rado vozila vozom iz Varšave u Bžešče kao svi obični Poljaci, ali ne može jer direktni vozovi iz Varšave tu ne staju.
 
Lokalni portali objavili su nedavno radosnu vest da promet raste otkako su počeli da tu staju međunarodni vozovi iz Krakova, pošto je u voz iz Krakova jedne sedmice u Bžešču ušlo čitavih šest putnika, a izašlo je četvoro.
  • Nizina

    28.09.2017 06:37
    Poljsko
    Pomracenje uma..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.