Ceo Pariz danas bez automobila, pešaci slobodno šetaju

Pariz je danas grad bez automobila jer im je gradska vlast zabranila kretanje čitavom teritorijom grada skoro na jedan dan, a pešake pozvala da svuda slobodno šetaju.
Pariz odavno eksperimentiše s "danima bez automobila", ali je danas prvi put da je ceo grad "predat" šetačima, biciklistima i rolerima.
 
Od 11 do 18 časova ulicama mogu da se kreću samo vozila službi za hitne intervencije, autobusi i taksiji.
 
Hiljade pešaka i biciklista su tako danas zaposele pariske bulevare s kraja na kraj, a mnogi građani ne skrivaju oduševljenje time kako izgleda, koliko je tih i kako miriše grad bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Jedan od njih, Deni, na Trgu Republike u centru Pariza je rekao da je "lepo hodati bez ikakvog rizika da te nešto pregazi". 
  • Učesnik

    02.10.2017 12:22
    peške, kolima i biciklom....
    A ovi naši lokalci, rođeni u automobilu, kukaju kada 200-tinak novosadskih biciklista, bože moj, blokira koju raskrsnicu na 5-10 mminuta...
    Kako smo bedni i nazadni...
  • zmau

    02.10.2017 08:06
    bitka za vazduh
    Ovi "dani bez automobila" su samo jedna od stvari koje parižani rade da bi zaštitili vazduh koji dišu, ali i javnu bezbednost i slobodu kretanja. Ograničenje brzine od 30km/h je na snazi u većem delu gradske ulične mreže, a u nekim značajnim ulicama u centru grada izmenjen je režim saobraćaja tako da je automobilom moguće proći samo uz specijalnu dozvolu. Poboljšanje se primećuje, ali posla ima još mnogo.
  • /

    01.10.2017 17:18
    /
    akhm
    http://www.021.rs/story/Info/Region-i-svet/172113/Dablinu-nije-stalo-do-biciklista-propala-manifestacija.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.