VIDEO: Otkrivene Ajnštajnove beleške o sreći

Dve beleške koje je Albert Ajnštajn predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni srećnog života, pojavile su se 95 godina kasnije i uskoro će biti ponuđene na prodaju na aukciji u Jerusalimu.
Belešku je Ajnštajn predao jednom dostavljaču 1922. godine u Tokiju gde je držao predavanja, a napisao ju je nakon što je saznao da je dobio Novelovu nagradu za teoriju relativiteta. 
 
Kurir je Ajnštajnu u Imperial hotelu uručio pošiljku, ali kako fizičar nije imao sitno da plati za isporuku ili je kurir odbio da primi novac, Ajnštajn mu je poklonio dve beleške na nemačkom. Potomak kurira je sada odlučio da te beleške proda na aukciji. 
 
"Ako budeš imao sreće, možda će ove beleške biti mnogo vrednije od jednog običnog saveta", rekao je Ajnštajn kuriru, tvrdi njegov potomak. 
 
U jednoj beleški stoji: "Miran i skroman život donosi više radosti nego traganje za uspehom uz stalne nemire." 
 
"Gde ima volje, ima i načina", napisano je na drugom, belom papiru. 
 
Beleške nemaju naučnu vrednost, ali govore o njegovoj emocionalnoj inteligenciji i načinu razmišljanja.
 
  • novosadjanin

    25.10.2017 13:26
    daj pare care
    Kakav poklon a on ga je sacuvao!?! Da je dovio 20 dolara popio bi ih a ovako su postale "porodicno blago". He he he, Ha ha ha
  • nagrada za sta?

    25.10.2017 09:46
    Nobel je napravio dinamit a pre njega to isto su pravili kinezi.
  • Karlo

    24.10.2017 00:43
    Mala ispravka: Ajnstajn je Novelovu nagradu dobio za fotoelektricni efekat, a ne za teoriju relativiteta. S tim u vezi postoji citav niz "teorija zavera".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva