Osamdesetogodišnjak učesnik studentske razmene

Jedan od učesnika sledećeg programa Evropske unije za razmenu studenata Erazmus je i Migel Kastiljo, osamdesetogodišnji Španac iz Valensije, penzionisani notar s četiri bajpasa, koji upravo studira istoriju, a sledeće sedmice će otputovati u Veronu u sklopu univerzitetskog školovanja.
Osamdesetogodišnjak učesnik studentske razmene
Foto: Pixabay
Kastiljo je oženjen, ima troje dece i šestoro unučadi. Srčani udar je pretrpeo nakon penzionisanja kad su mu ugrađeni bajpasovi, posle čega svaki novi dan u životu doživljava kao poklonjen.
 
"Ubrzo po oporavku, rekao sam sebi: 'Želim da uradim nešto netipično za penzionera. Istorija me je uvek zanimala i sve u vezi s njom, posebno savremene teme", rekao je Kastiljo.
 
Iako je u devetoj deceniji, Kastiljo nema predrasuda u vezi sa svojim poodmaklim dobom u odnosu na kolege na kursu i tvrdi da se oseća kao i ostali studenti.
 
"Sjajno se odnose prema meni, godine nisu nikakav problem", rekao je.
 
Zato je bez razmišljanja odlučio da se prijavi za stipendiju Erazmus, pošto ga je ohrabrio jedan od njegovih univerzitetskih profesora.
 
Kastiljova porodica već pravi planove da ga poseti u severnoj Italiji za vreme trajanja programa.
 
Kastilju to neće biti prvi susret sa Italijom. Pre nego što se zaposlio kao notar, bio je profesor na Univerzitetu u Barseloni i za to vreme dva meseca je boravio u Rimu i Bolonji. A u Veroni je pre 42 godine bio sa suprugom kako bi slušao koncert legendarne grčke operske dive Marije Kalas.
 
"Ljudima mojih godina poručujem da ne sede u kući nego da se otvore prema svetu jer mi još možemo da društvu damo mnogo toga i isto tako da od njega i dobijemo", dodao je Kastiljo.
  • nina

    14.02.2018 23:53
    pametni...
    se obrazuju i uče do kraja života , kod nas se ljudi od 30 godina smatraju "matorima".
  • Salamander

    14.02.2018 15:53
    Odlucno!
    uskoro cu i ja u penziju, pa da odaberem fax, dok mogu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.