Mladi baštovan pronašao prsten s likom Svetog Nikole, star 700 godina

Jedan mladi baštovan u Izraelu našao je dobro očuvan bronzani prsten s likom Svetog Nikole, saopštila je Izraelska uprava antikviteta.
Mladi baštovan pronašao prsten s likom Svetog Nikole, star 700 godina
Foto: Pixabay
Pleveći baštu jedne kuće u selu Jogev, na severu Izraela, Dekel Ben-Šitrit (23) je ugledao prsten za koji se misli da je star 700 godina.
 
Arheolozi procenjuju da je prsten nastao između 12. i 15. veka.
 
"Malo sam ga protrljao i video urezani ljudski lik u okviru", ispričao je baštovan.
 
Fotografiju prstena je objavio na Fejsbuku, a njegov sused Dror Ben Josef, jedan od direktora Izraelske uprave za prirodu i parkove, videvši to mu je savetovao da se obrati Upravi za antikvitete.
 
Ta uprava je najavila da će nalazača prstena odlikovati "sertifikatom dobrog građanina", javljaju izraelski mediji.
 
Prsten će biti deo Kolekcije nacionalnog blaga Izraela.
 
Arheološkinja Jana Čekanovec, specijalistkinja za vizantijsku eru, rekla je da je prstan začuđujće dobro očuvan i da će uveliko doprineti nauci.
 
"Na prstenu je lik čoveka sa štapom. Na osnovu preliminarne analize, čini se da je to Sveti Nikola koji drži svoju oznaku - sveštenički štap", rekla je ona.
 
Sveti Nikola se smatra zaštitnikom moreplovaca, hodočasnika i putnika uopšte.
 
Čekanovec zato smatra da je moguće da je prsten izgubio neki hodočasnik koji je želeo da ga Sveti Nikola štiti na putovanjima jer su ikone tog sveca na Bliski istok donosili hodočasnici iz celog Vizantijskog carstva.
 
Arheolog Jotam Teper je objasnio da je kroz selo Jogev, gde je nađen prsten, prolazio glavni rimski put do planine Tavor, te da su tuda vekovima išli i hodočasnici na putu za Nazaret.
  • frigi

    28.02.2018 20:23
    e
    Brate niti ti je smesan komentar niti ima veze sa vezom ikakvom, stalno spamujes ovaj sajt, aj malo predji na blic tamo ima takvih kao ti gomila
  • ex chapman

    27.02.2018 08:27
    my precious!
    a onda ga je najbolji prijatej udavio i oteo mu prsten. gollum!
    Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul. Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.