Facebook cenzurisao 30.000 godina star kip Venere

Facebook je nastavio sa cenzurom umetničkih dela koja, uslovno rečeno, sadrže gola tela.
Poslednji umetnički rad koji Facebook smatra neprikladnim je 30.000 godina star kip Venere iz Vilendorfa koji je deo zbirke Prirodnjačkog muzeja u Beču.
 
Fotografiju Venere na Facebook je postavila umetnica Lora Gianda, a Facebook je uklonio njenu objavu. 
 
Lorin post u kojem osuđuje Facebookovu cenzuru umetničkih dela podeljen je 7.000 puta. Reagovao je i Prirodnjački muzej koji je tražio da Facebook dopusti Veneri iz Vilendorfa da ostane naga.
 
"Posetioci nam nikada nisu prigovarali zbog golih figura. Nema razloga za pokrivanjem Venere ni u muzeju ni na društvenim mrežama", rekao je generalni direktor muzeja Kristijan Koeberl.
 
Raniji slučaj cenzurisanja umetničkog dela zabeležen je ranije ovog meseca na sudu u Parizu. Učitelj iz Francuske Frederik Durand-Baïssas pokušao je da tuži ovu društvenu mrežu, jer su mu zatvorili profil na Facebooku nakon što je objavio fotografiju slike Gistava Kurbea iz 1866. godine. Slika prikazuje krupni kadar na kojem su samo genitalije i abdomen nage žene na krevetu s raširenim nogama. 
 
Iako Facebook dopušta da fotografije slika, skulptura i drugih umetničkih dela prikazuju aktove, postoje slučajevi cenzure koji najčešće nastupaju kada kompjuterski program Facebooka, bez ljudske pomoći, određuje šta je golotinja, a šta nije.
  • ...

    01.03.2018 17:57
    Deinstalirao ga ! I Google !
  • Реалан

    01.03.2018 09:06
    FB софтвер врти гомиле слика и по одређеним шаблонима покушава да препозна голотоњу која није у складу са правилима fb-a. Али ето, некада и погреши (успешност му је вероватно преко 95%). Ко се са тим спрда нек сам проба да направи софтвер који то ради, па ће видети која је наука иза тога
  • kimi

    28.02.2018 23:58
    Ne kontam u cemu je problem ...neka stave sve to na Tviter.. tamo moz i fisting,pising itd gledati opusteno, pa ovakve stvari sigurno nece biti problem.
    Samo nemoj slucajno da nekom kazete da je kurva ,drolja ili tako nesto, odmah ce vam zakljucati nalog ... pa sad vi biraje sta vam je bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.