VIDEO: Bake posvetile pesmu afričkoj šljivi

Na internetu se pojavio video snimak na kojem dve bake pevaju bećarac o afričkoj šljivi.
Kako su bake otpevale pesmu pogledajte u videoprilogu.
 
 
A šta je uopšte afrička šljiva?
 
Afrička šljiva je daleka rođaka naših šljiva kao što su "čačanske lepotice" ili "stenlejke", ali i drugog koštunjavog voća iz "prunus" roda. Zapravo, sitni plodovi ovog drveta su toliko gorki da uopšte nisu za ljudsku upotrebu, a ono što eventualno jeste lekovito je kora njegovog stabla.
 
"Prunus Africana" ili "African Pygeum" je drvo koje raste u planinskim predelima Kameruna, Kenije, Madagaskara, Demokratske Republike Kongo i Ekvatorijalne Gvineje i spada u ugrožene vrste drveća, budući da raste u ograničenom geografskom području. Međutim, Prunus Africana je najviše ugrožena zbog toga što se koristi za proizvodnju preparata za potenciju i lečenje prostate.
 
Evropska unija je zbog toga 2007. godine zabranila skupljanje kore ovog drveta, ali je 2011. godine, pod pritiskom privatnog sektora i vlade Kameruna, ta zabrana ukinuta. Iako postoje pravila kako i koliko sme da se bere kora ovog drveta, ta pravila se ne primenjuju na pravi način i mnoga stabla umiru.
 
Prunus Africana se u afričkoj tradicionalnoj medicini koristi već vekovima, ali ne za potenciju, već za lečenje malarije, temperature, bola u želucu, gonoreje, bolesti bubrega, čišćenje creva, povijanje rana... Tek u moderno vreme, na Zapadu, koristi se za lečenje prostate i za erektilnu disfunkciju.
  • Gladius et anus

    07.03.2018 10:46
    Maximus
    Људи у Србистану треба да се окрену управо оним основним нагонима како би барем на кратко заборави суморну свакодневицу. У комшилуку је неколико домаћица које су схватиле да време треба квалитетно искористити па радо отварају своја врата док је муж на послу а деца у школи или вртићу...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.