Ruski sladoled "Siromašni Jevrejin" razbesneo jevrejsku zajednicu

Ruska kompanija za proizvodnju sladoleda "Slavista" našla se na udaru oštrih kritika jevrejske zajednice u toj zemlji, nakon što su u prodaju pustili kornet nazvan "Siromašni Jevrejin".
Ruski sladoled "Siromašni Jevrejin" razbesneo jevrejsku zajednicu
Foto: Pixabay
"Predstavljamo vam sladoled 'Siromašni Jevrejin'. Probajte svu njegovu ukusnost, i ispostaviće se da i nije toliko siromašan", objavila je nedavno "Slavista" na svojoj zvaničnoj stranici na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte, prenosi "Euronews".
 
Plavo-beli omot korneta asocira na zastavu Izraela, a na njemu je istaknuta i Davidova zvezda – simbol judeizma.
 
Izgled i naziv novog sladoleda nije, međutim, nimalo sladak, niti ukusan, za Leonida Štajnberga, jednog od čelnika jevrejske zajednice u Rusiji.
 
"Kao prvo, gde su oni ikada videli siromašnog Jevrejina? Kao drugo, ko im je dozvolio da vređaju nečija nacionalna osećanja", izjavio je Štajnberg za lokalne medije.
 
Zapretio je i da će tužiti proizvođača ukoliko sporni sladoled ne bude povučen iz prodaje. S druge strane, direktor "Slaviste" nije preterano zabrinut. 
 
"Pogledajte prodaju! Ljudi ga obožavaju! Na kraju krajeva, jasno je da ovaj Jevrejin nije siromašan uopšte", izjavio je on, aludirajući na reklamnu kampanju za novi proizvod.
 
Oglasio se i lokalni tužilac iz čije je kancelarije saopšteno da je otvorena istraga koja treba da utvrdi da li je proizvođač legalno iskoristio ime "Siromašni Jevrejin" i izraelsku zastavu na ambalaži.
 
Ovo nije prvi put da "Slavista", fabrika sladoleda ruske republike Tatarstan, privuče pažnju ruske i svetske javnosti zbog kontroverznih naziva svojih proizvoda. Pre dve godine na tržište su lansirali čokoladni sladoled "Obamka" (Mali Obama), koji je na svom omotu imao nacrtanog tamnoputog dečaka.
 
Nakon što su u svetskoj štampi optuženi za rasizam, sladoled "Obamka" je povučen iz prodaje.
 
 
Ni tu nije kraj uvredljivim imenima hladnih poslastica, "Slavista" takođe proizvodi i sladoled "Holol" što je pogrdni naziv za Ukrajince.
  • Darko

    15.03.2018 12:29
    Svako ko je bio u Rusiji vam moze potvrditi da imaju verovatno najbolji sladoled na svetu. Putin toliko voli njihov sladoled da njegova delegacija uvek na putovanja nosi specijalne zamrzivace sa zadovoljavajucom kolicinom.
  • Brizla

    14.03.2018 13:48
    @Vojvosadjan
    Da im je bilo dobro u Rusiji ne bi išli u Izrael. "Pogrom" je slovenska reč, pa vi vidite.
  • Vojvosadjan

    12.03.2018 11:04
    @Brizla
    Da stari antisemiti a pola današnjeg Izreala Jevreji iz Rusije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.